tirsdag den 28. februar 2012

From Eco-Efficiency to Eco-Effectiveness

Denne hjemmeside - EnvironmentalManager. Org - rummer flere paper, der kan inspirere. Bl.a. om forskellen mellem  eco-efficiency og eco-effectiviness. Kan være en god indgang for studerende.

mandag den 27. februar 2012

Bæredygtighed - nogle personlige betragtninger

Det regionale initiativ - Cradle to Cradle som forretningsudvikling - arbejder med en overordnet vision. Denne vision lyder - Man of Earth - (se bjælken i højre side, hvor vi beskriver tankerne). Verdensborgerens handlekraft, bevidstheden om bæredygtighed og forretningsudvikling kan tænkes sammen. Steen Hildebrandt har i hans ugentlige udsendelser et indlæg under titlen: Bæredygtighed - nogle personlige betragtninger og skriver bl.a. med afsæt i filosoffen Peter Kemps betragtninger om verdensborgeren:

Det er verdensborgere, der skal bidrage til en stedse mere bæredygtig udvikling på kloden. Fremtidsforskeren Jeremy Rifkin taler i den forbindelse om et spring i den globale empati. ”Miraklet starter i klasseværelset”. Sådan hed en overskrift i dagbladet Politiken den 21. februar 2012.  Klasseværelset er det sted, hvor verdensborgere udvikles. Processen frem mod dette spring i den globale empati er i gang, selv om det ikke er let at se det i en periode med mistillid, angst og krig. Udfordringen er at skabe social tillid på globalt plan, hvis menneskeheden skal kunne udvikle sig i en stedse mere bæredygtig retning eller til det, som Rifkin kalder en “gnidningsfri, integreret, socialt retfærdig og bæredygtig planetarisk økonomi.” Meget store ord, men måske ikke så store, hvis vi forestiller os dem tage konkret form i klasseværelser fyldt med nysgerrige børn, der ikke er hæmmet af fortidens mistillids- og tankemønstre, men som, allerede før de kommer ind i klasseværelset, befinder sig i, hvad man kunne kalde blogosfærens sociale netværk. De er globalt orienterede i deres bevidsthed og kommunikation. Klasseværelser bliver i dette billede laboratorier til forberedelse af biosfære- og eksistentiel bevidsthed for opvoksende generationer.

Se i øvrigt Green Cross's arbejde. Green Croos er en non-profit organisation

mandag den 20. februar 2012

Bedre genanvendelse af elektronisk affald

Nyheder fra Europaparlementet:

Flere brugte køleskabe, telefoner og andet elektronisk udstyr skal indsamles og genanvendes i EU. Parlamentet godkendte torsdag en opdatering af EU-lovgivningen om elektronisk og elektrisk affald (WEEE), der giver forbrugerne nye muligheder for at aflevere deres elektroniske affald i butikkerne og samtidig mindsker bureaukratiet for virksomhederne.

Uddrag fra tekst:

Indsamling og genbrug
Alle medlemsstater skal øge deres indsamling af e-affald, også selv om de allerede opfylder de nuværende faste mål på 4 kg per indbygger om året.

I 2016 vil de fleste medlemslande skulle indsamle 45 tons e-affald for hver 100 tons e-varer, som fandtes på markedet tre år tidligere (dvs. 45%). I 2019 skal denne andel være steget til 65% eller alternativt 85% af  e-affaldet. Lande, der har behov for at forbedre deres faciliteter til håndtering af e-affald, vil i første omgang skulle indsamle 40% og vil først skulle opfylde det endelige mål i 2021.

Upcycling – sandt eller falsk?

Nye begreber dukker op, så snart vi begynder at tænke i nye måder at designe og producere på. Ofte er begreberne 'flydende' og søgende i deres forståelser og definition. Se her CradlePeoples artikel, der sætter fokus på Upcycling.

Et uddrag fra artiklen:

Hvordan får vi mere upcycling? Den gode nyhed er, at vi oplever en voksende bevidsthed, også fra politisk side, om den miljømæssige og økonomiske nødvendighed i at opsamle og genbruge vores ressourcer. EU parlamentet godkendte i sidste uge en opdatering af EU-lovgivningen om elektronisk og elektrisk affald (WEEE), der pålægger alle medlemsstater at øge deres indsamling af e-affald. For fremtiden skal forbrugerne kunne aflevere mindre elektroniske produkter, som fx mobiltelefoner, hos enhver større elektronikforhandler – også uden at skulle købe et nyt produkt. Herhjemme har miljøminister Ida Auken bedt Miljøstyrelsen om, at den forestående nationale affaldshåndteringsplan bliver udformet som en ressourcestrategi.

onsdag den 15. februar 2012

Grøn, grønnere, grønnest - Vend miljømæssige udfordringer til en forretningsmulighed

Læs i denne DI publikation om en række tiltag, bl.a. fra Miljøstyrelsen, der kan gøre SMV'erns arbejde med bæredygtighed lettere.

Fra en af artiklerne: "Med grønne indkøb er det offentlige med til at øge efterspørgelsen på miljøvenlige produkter og løsninger.

Billedet er det samme i hele EU, hvor der er stigende fokus på bæredygtighed og ressourceeffektivitet. Man har bl.a. opstillet mål om, at 50 % af offentlige indkøb inden for udvalgte produktområder skal være grønne, og der er udviklet specifikke miljøkrav til disse produktområder. Nederlandene har eksempelvis en målsætning om, at alle offentlige indkøb skal være 100 % grønne i 2015. Samtidig vurderer EU, at flere offentlige indkøbere ser på produkters livscyklusomkostninger frem for indkøbspris, når der vælges leverandører. Livscyklusomkostninger dækker over de miljømæssige og økonomiske omkostninger fra råvareudvinding over produktion, forbrug og endelig bortskaffelse.

mandag den 13. februar 2012

From Boss to Unboss

Oplæg ved Lars Kolind om Unboss og forandring i vores måde at tænke forretning og partnerskaber på:


http://vodpod.com/watch/4867200-lars-kolind-on-unboss

Green Growth & Eco-Innovation

OECD understøtter i den grad bæredygtig vækst og udvikling af grønne innovative forretningsmodeller. Gå ind på denne hjemmeside og blive guidet videre i en lang række beskrivelser og tiltag.


Innovation in technologies and how they are applied are key to enabling industry to create new business values while also benefiting people and the planet. In recent years, manufacturing companies have been upgrading their efforts towards sustainable manufacturing from pollution prevention to integrated approaches that take into account product lifecycles and wider impacts. Eco-innovation helps to enable this evolution through a combination of technological and non-technological changes that can yield substantial environmental improvements. The current economic crisis and climate change negotiations should be taken as a great opportunity to move towards a green economy by accelerating eco-innovation.

onsdag den 8. februar 2012

Vugge til Vugge fliser til Salling i Ålborg


Wood-Stone skal levere mere end 10.000 m2 Cradle-to-Cradle-producerede Mosa storformat gulvfliser
til gennemgribende renovering af stormagasinet Salling i Aalborg.
Til den gennemgribende renovering af Salling i Aalborg har bygherren F. Salling AS til det primære areal
valgt Mosa gulvfliserne Mosa Terra XXL i storformaterne 20 x 120 cm og 30 x 120 cm.
Entreprisen udføres af Celco Murer- og Flisefirma A/S. Hovedentreprenør er A. Enggaard A/S.
Yderligere infomation om projektet kontakt da venligst:
Thomas Holmgaard Bak,
Project Manager
M: 53 64 60 20
E: thb@wood-stone.dk

mandag den 6. februar 2012

Affaldssektorens bud på fire milepæle og fokusområder på vej mod en 2050-vision

”Visioner for den nationale affaldsplan 2013-2024”
Affaldssektorens bud på fire milepæle og fire fokusområder på vej mod en 2050-vision

Dette skriv rummer også en række centrale links til EU bestemmelser og bestræbelser! Se i øvrigt linkssamlingen i højre bjælke på denne blog.

1. Lessons learnt
Allerede ved DAKOFAs Årskonferencen 2010 præsenterede Stefan Bringezu, Wuppertalinstituttet tre hovedhensyn, der skal varetages samtidig ved bæredygtig ressourceforvaltning (siden refereret som ’Bringezu’s Trekant):
De væsentligste anbefalinger fra 2010-konferencen kan opsummeres som følger:5

Rafinér de organiske affaldsstrømme Kortlæg de ressourcemæssige potentialer for ’urban mining’ og undgå ’forstoppelse’
(ophobning af materialer i samfundet) Hold på ressourcerne

Siden da er fremkommet en række udmeldinger på EU-niveau, som underbygger vigtigheden af at fokusere på ressourceeffektiviteten.

torsdag den 2. februar 2012

Virksomheder kan tjene penge på bæredygtighed

Article from Global Ecology, March 2011: ‘Virksomheder kan tjene penge på bæredygtighed/ Companies Can make Profit on Sustainability’

Af Josefine Campbell

Der er efterhånden mange virksomheder, der arbejder med bæredygtig og samfundsansvarlig forretningsudvikling. Dansk Erhverv og Mandag Morgen offentliggjorde i december 2010 en undersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder, som viste, at 83 procent af medlemsvirksomhederne med over 100 ansatte på en eller anden måde arbejder med bæredygtighed eller samfundsansvar. Hver femte af dem tjener penge på det. For hele artikel i PDF klik her
For kun otte procents vedkommende giver det underskud, og 45 procent mener, at det går lige op. Resten, cirka 28 procent svarer, at de ikke ved det. Det tyder på, at det rent faktisk kan være en god forretning at udvise samfundsansvar og være bæredygtig. Dansk Erhverv repræsenterer 20.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning og videnservice, oplevelse og velfærd og transport.


SMÅ ENERGILØSNINGER KRÆVER STORE MARKEDER

Philips projekt SMilE (Sustainable Model in lighting Everywhere) er et eksempel på social og energimæssig innovation. Projektet blev sat i gang for at udvikle nye løsninger til belysning i landbosamfund i udviklingslandene. Det er et problem for produktiviteten i disse områder, at så mange mennesker ikke har lys om aftenen. F.eks kan det forhin- dre børnene i at læse lektier. Philips har designet lamper, der lades op ved hjælp af solenergi, og som er egnede for mennesker, der har uregelmæssig eller ingen adgang til strøm.
Når man producerer til denne type målgruppe, skal man sikre sig, at målgruppen er så stor, at man kan tjene pen- ge på en lille margen af en stor mængde. Da der er rige- ligt med fattige mennesker med uregelmæssig eller ingen adgang til el, og da de har et reelt behov for lamper, der
imødekommer deres behov, er der et godt forretningspoten- tiale for Phillips her. Både for at udvikle et nyt marked og for at hjælpe målgruppen med et reelt problem.

Konference om innovative og bæredygtige forretningsstrategier

Konference om innovative og bæredygtige forretningsstrategier

Hvordan integrerer Schneider Electric bæredygtighed i deres produkter og processer? Hvordan er det lykkes Gabriel A/S at kombinere god indtjening med et fokus på innovation, cradle to cradle og bæredygtige løsninger? Og hvordan kan danske virksomheder og offentlige institutioner i al almindelighed arbejde konkret med innovation og grønne initiativer og samtidig sikre en positiv bundlinje?
Få svar på dette og meget mere, når Teknologisk Institut afholder konference om innovative og bæredygtige forretningsstrategier.

På konferencen kan du høre indlæg fra virksomheder, der arbejder konkret med innovation og bæredygtighed.

Hør blandt andet om:


  • Energioptimering og bæredygtig forretningsstrategi i praksis - hvorfor gøre det til en videnskab? ved Schneider Electric.


  • Strategi for innovation, bæredygtighed og Cradle2Cradle, ved Gabriel A/S.


  • Bæredygtige forretningsmodeller, ved Thomas Mikkelsen, klimabevidst.dk


  • Fremtidens produkter med nye materialer, vedFutation



    • Deltag i workshops om:
        Konferencen afholdes onsdag den 14. marts 2012, kl. 9.15-16:30 på Teknologisk Institut, Taastrup.



      • Åben innovation - fra ide til forretningsmodel


      • Fremtidens produktion i Denmark




      • Fremtidens bæredygtige forretningsmodeller


      • Lego Serious Play - byg netværk til andre virksomheder




      • Læs mere om konferencen og tilmeld dig her.(http://www.teknologisk.dk/ydelser/31503.1)

        onsdag den 1. februar 2012

        Det skal være nemt at gøre det gode

        STRATEGI & LEDELSE. En gruppe ildsjæle er gået sammen i foreningen YouMe Shopping. Formålet er at skaffe nye penge til hjælpeorganisationerne på en måde, der involverer den enkelte borger og inspirerer til en ny livsstil.
        Danskerne vil gøre noget godt, og de bidrager gerne til hjælpeorganisationerne; men det skal være nemt at gøre det gode. Det er grundholdningen i en ny forening, som har sat sig for at finde nye måder at skaffe penge til velgørende formål. Planen er at skabe en indkøbsportal, hvor man kan få rabat og samtidig sende penge videre til gode formål.


        “Vores projekt er en del af et ønske om selv at ændre livsstil og inspirere andre til også at gøre det”, fortæller Kasper Tikjøb Andersen, som er forperson for det nye initiativ. Til daglig er han it-iværksætter og –udvikler.

        Planen er at lancere en ny hjemmeside snarest. Et andet initiativ er en konference 'Who cares wins" 7. februar for særligt indbudte. Erhvervsmagasinet CSR har valgt at være mediepartner på konferencen. I magasinet og på sitet csr.dk vil du efterfølgende kunne læse om konferencen.

        Læs mere på youmeshopping.dk

        Center for Bæredygtig Forretning åbner

        STRATEGI & LEDELSE. Et nyt initiativ med navnet Center for Bæredygtig Forretning skal inspirere virksomheder til at skabe vækst via miljøvenlige og bæredygtige tiltag.
        Den 7. februar åbner Center for Bæredygtig Forretning, som skal sætte fokus på, hvordan private virksomheder og offentlige institutioner skaber vækst og nye arbejdspladser via miljøvenlige og bæredygtige tiltag.


        Bag initiativet står blandt andre ”Innovationsnetværket livsstil – Bolig & Beklædning” med adresse i Herning og Erhvervsrådet Herning/Ikast-Brande.


        ”Center for Bæredygtig Forretning vil give offentlige og private arbejdspladser en fælles ramme at udvikle nye, innovative tiltag inden for. Vi sætter fokus på ”best practise” og formidler denne viden videre til alle de brancher, som vil i gang med at skabe vækst med fokus på miljø, genbrug og andre bæredygtige muligheder,” siger direktør Betina Simonsen fra Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning, som bliver

        Pig City til Høring

        Planlægning/miljøgodkendelse for Pig City

        Skanderborg Kommune har besluttet at igangsætte planlægning for Pig City
        • Et kombineret svinebrug og gartneri med integreret slagteri, pakkeri, miljø- og energianlæg inklusiv gårdbiogasanlæg m.m. på Kollens Møllevej 33, Stjær (ved Stjær Grusgravningsområde).
        Skanderborg Kommune har truffet afgørelse om, at projektet er VVM-pligtigt (Vurdering af Virkning på Miljøet). Det betyder, at før det kan afgøres om eller hvordan projektet kan gennemføres, skal der udarbejdes en beskrivelse af projektet og dets miljøkonsekvenser.
        Skanderborg Kommune indkalder hermed idéer og forslag til kommuneplanlægningen, herunder hvilke miljøforhold, der skal fokuseres på i VVM-redegørelsen.
        Deltag i debatten på borgermøde mandag den 20. februar 2012 kl. 19 på Gyvelhøjskoven, Røddikvej 20, Galten.
        Idéer, forslag og bemærkninger til planlægningen kan indtil 29. februar 2012 sendes til
        Skanderborg Kommune
        Teknik og Miljø
        Knudsvej 34
        8680 Ry
        Enhver kan også indtil 29. februar 2012 anmode om at få udkast til miljøgodkendelse for husdyrproduktionen tilsendt, når det foreligger, jf. lov om miljøgodkendelse af husdyrbrug, § 55, stk. 2.
        Debatoplæg, afgørelse om VVM-pligt ,ansøgning og bilag kan ses her på hjemmesiden ved at følge nedenstående links,eller det kan fås ved henvendelse til Teknik og Miljø, Lasse Kristiansen, lasse.kristiansen@skanderborg.dk  eller på telefon 87947738.
        » Debatoplæg (pdf, nyt vindue, 3.862 kb)
        »Afgørelse om VVM-pligt (pdf, nyt vindue, 136 kb)
        » VVM Screeningsskema (pdf, nyt vindue, 198 kb)
        » Ansøgning om igangsætning af myndighedsbehandling (pdf, nyt vindue, 1.994 kb)
        » Supplerende materiale fra ansøger (pdf, nyt vindue, 2.239 kb)
        » Supplerende materiale fra ansøger (pdf, nyt vindue, 1.698 kb)
        » Bilag 3 - Kortbilag (pdf, nyt vindue, 2.763 kb)
        » Bilag 4 - Notat fra By- og Landskabsstyrelsen (pdf, nyt vindue, 2.115 kb)
        » Bilag 5 - Referat af møde om OSD-område (pdf, nyt vindue, 1.593 kb)
        » Bilag 6 - Memo om myndighedsbehandling (pdf, nyt vindue, 5.958 kb)
        » Bilag 7 - Memo om placeringsmuigheder (pdf, nyt vindue, 3.492 kb)
        » Bilag 8 - Memo om eksempelprojekt Grøn Vækst (pdf, nyt vindue, 1.879 kb)
        » Bilag 9 - Memo om status og udfordringer for Grøn Vækst eksempelprojekt (pdf, nyt vindue, 2.101 kb)
        » Bilag 10 - Memo med svar på spørgsmål stillet 2.2.2011 (pdf, nyt vindue, 7.756 kb)
        » Bilag 11 - Cowis vidensblad nr. 15 om grundvandssikring (pdf, nyt vindue, 983 kb)
        » Bilag 12 - Skitse til varmeprojekt (pdf, nyt vindue, 1.981 kb)
        » Bilag 13 - Agro Tech notat om spredningsberegning for lugt og ammoniak (pdf, nyt vindue, 3.666 kb)
        » Bilag 14 - Memo om vurdering af særlig tung trafik (pdf, nyt vindue, 1.076 kb)
        » Bilag 15 - Notat om vurdering af placering og støj fra husstandsvindmøller (pdf, nyt vindue, 733 kb)
        » Bilag 16 - Principskitser af processer (pdf, nyt vindue, 887 kb)
        » Bilag 17 - Cowe notat om grundvandsbeskyttelse (pdf, nyt vindue, 1.610 kb)
        » Bilag 18 - Agro Tech notat om pilerensningsanlæg (pdf, nyt vindue, 714 kb)
        » Bilag 19 - Notat om husstandsvindmøller (pdf, nyt vindue, 784 kb)
        » Bilag 20 - Tegning af solcellepaneler på tag (pdf, nyt vindue, 658 kb)
        » Bilag 21 - Underskrevne erklæringer om tilkøb af naboarealer (pdf, nyt vindue, 917 kb)
        » Bilag 22 - Underskrevne erklæringer om fremtidig vejadgang (pdf, nyt vindue, 913 kb)

        Græd ikke over knust glas

        Selvom bilruden er smadret, har den stadig værdi. Industrivirksomheden Shark Solutions kan nemlig genbruge det efterspurgte stof PVB, som bruges til at laminere glas.

        PVB er et olieprodukt, der bruges som lim til at styrke eller sammenbinde materialer i for eksempel maling, printerblæk, tæpper og solpaneler. Størstedelen af verdens samlede produktion af PVB bliver dog brugt til at laminere glas i bilruder.
        Når en bilrude ender sin produktlevetid på grund af eksempelvis stenslag eller skrotning, ender den normalt på lossepladsen, og hverken PVB eller glas bliver genbrugt.
        PVB er ikke billigt, og dertil kommer, at den globale efterspørgsel på stoffet er stigende. I dag er der kun fire virksomheder på verdensplan, som producerer PVB, og genanvendelse af PVB har store miljømæssige og økonomiske perspektiver.
        Genbrug til en tredjedel af prisen
        Shark Solutions har udviklet en maskine, der kan udskille og genbruge PVB fra lamineret glas. Den udskilte PVB er af lige så høj kvalitet som den ny. Og da Shark Solutions kan bruge smadrede bilruder i fremstillingen, koster genbrugs-PVB kun en tredjedel af, hvad ny PVB koster.