tirsdag den 23. oktober 2012

Nye arkitektoniske muligheder med bæredygtige Cradle to Cradle tekstilkanaler

Verdens første Cradle to Cradle-certificerede ventilationskanal

CradleVent er verdens første ventilationskanal, der er godkendt som et Cradle to Cradle cer-
tificeret produkt af den anerkendte organisation EPEA i Hamborg. Certificeringen dokumenterer produktets bæredygtighed, og at vi tager ansvar for hele dets livscyklus fra vugge til vugge,
dvs. fra produktion til og med genanvendelse. Ved at etablere et kredsløb nu er vi klar til at
imødekomme fremtidens mangel på ressourcer.

CradleVent er vores bud på et fremtidssikret og bæredygtigt produkt til luftfordeling i kontor-
lokaler, skoler, laboratorier, sportshaller, offentlige bygninger og andre komfortmiljøer.

De stigende krav til bygherrer og arkitekter omkring bæredygtighed og ressourceeffektivitet
gør det attraktivt at lade CradleVent indgå som en veldokumenteret komponent i byggeriet.

Den tekstilbaserede ventilationskanal vil i første omgang blive tilbudt i en hvid Trevira CS
kvalitet, men flere farver følger.
....
Case

På Broomfield Hospital i England har de anvendt tekstilkanaler i en velfærdszone, og kanalerne
er blevet en integreret del af det arkitektoniske udtryk. Læs casen

Bestil CradleVent brochuren


For yderligere oplysninger om CradleVent kontakt os på tlf. 75 36 42 00 eller info@ke-fibertec.dk.

mandag den 15. oktober 2012

London: Olympisk park bygget af lokale genbrugsmaterialer

OL var i London, United Kingdom, i 2012. Opførelsen af den olympiske park bygger på principper om social og miljømæssig bæredygtighed. Et af de mange fremsynede miljøtiltag er at bruge materialerne fra nedrivningen på området til at opføre den nye olympiske park. Denne case beskriver OL 2012’s strategi for affaldshåndtering.

"Idéen om 'affald' burde erstattes af ideen om 'ressourcer'. At smide det ud som affald er spild af penge og er et udtryk for manglende evne til at designe bæredygtige produkter og processer" [Red. oversættelse] (Girardet 2004:195).


2012 OL faciliteterne bliver bygget i et af Londons mest underudviklede kvarterer, Lower Lea Valley. At bygge OL parken kan give en saltvandsindsprøjtning til kvarteret i form af nye transportmuligheder, job, nye boliger, en ny stor grøn park samt gode kultur- og sportsfaciliteter. Det meste af Lower Lea Valley består af forladt industri og dårlige boliger. Området er gennemskåret af tilgroede åer, elektricitetsmaster, veje, Londons metro og godstogtransport. Den olympiske park har som mål at bruge genbrugsmaterialerne fra nedrivningen og rydningen af dette område.

De tilstedeværende materialer kortlægges før nedrivningen sættes i gang, og materialetyper og mængder identificeres. Ud fra kortlægningen bliver der udarbejdet en detaljeret plan for affaldshåndtering på lokaliteten. Dette omfatter mål for genbrug af materialer og behandling af forurenede affaldsmaterialer. Et eksempel på genbrug af materialer i forbindelse med udviklingen af den olympiske park, er genanvendelse af træ.

Rethink Business, tag del i den cirkulære økonomis fremstød

Vær opmærksom på, at mange af denne blogs indlæg kan genfindes på Rethink Business, der nu er den praktiske hjemmeside for Region Midtjyllands projekt  - "Cradle to Cradle som forretningsudvikling"

Baggrund for Rethink Business

Region Midtjylland har gennem en årrække været opmærksom på, hvordan små og mellemstore virksomheder kan støttes i omstillingen til nye forretningsmodeller med afsæt i cirkulær økonomi for at skabe vækst. En undersøgelse blandt 500 af regionens virksomhedsledere viste, at mange var bevidste om behovet for at omstille sig til en intelligent og bæredygtig vækst, men de færreste havde kapacitet til at håndtere de nye markedsvilkår og lovkrav, som besværliggør omstillingen.
Vækstforum i Region Midtjylland gik skridtet videre og undersøgte, hvordan den cirkulære forretningsmodel kan styrke virksomheders innovationskraft, produktion og konkurrenceevne. Resultatet er en treårig samarbejdsaftale og resultatkontrakt med folkene bag Rethink Business om at skabe vækst i virksomheder og kommuner gennem tankesættet bag cirkulær økonomi.

 

Hvad er Rethink Business

Vi er i en tid, hvor stadig flere milliarder mennesker på jorden med stadig højere levestandard skaber et hidtil uset pres på råstoffer og ressourcer. Resultatet er markante prisstigninger på ressourcer og udpining af begrænsede råstoffer, samtidig med at affaldet hober sig op. Skal vi oprette det eksisterende ressourceforbrug og bevare den høje levestandard, er det nødvendigt med systematiske ændringer og et gennemgribende holdningsskifte. Vi har brug for en ny industriel revolution for at bevare fremtidens ressourcer.
Rethink Business – join the circular economy revolution er et banebrydende dansk initiativ, der har taget lederskab i at skabe den revolution, der skal til for at imødegå ressourceudfordringerne og miljøproblemerne. Med fokus på udvikling og bæredygtighed demonstrerer Rethink Business, hvordan cirkulær økonomi kan skabe innovation, ny vækst, nye arbejdsplader og merværdi for hele samfundet.
Visionen er at gøre Danmark til det første land i verden, der på en bæredygtig og innovativ måde omstiller til cirkulær økonomi og løser fremtidens udfordringer med sparsomme ressourcer og stigende priser på råvarer.
I Danmark er vi mestre i nytænkning, og vi skal nu og fremover leve af at eksportere viden til hele verden. En omstilling til cirkulær økonomi kræver en ny industriel revolution. En revolution skabt af engagerede kræfter på tværs af virksomheder, industri, offentlige institutioner, organisationer, græsrodsbevægelser, undervisningsinstitutioner, myndigheder, politikere og privatpersoner, der står sammen om at sikre den danske økonomi til fremtiden og gøre Danmark til et lysende eksempel for resten af verden.
I løbet af et år vil Rethink Business mobilisere mere end 1.000 privatpersoner og 100 virksomheder, græsrodsbevægelser og politikere. Der er brug for din hjælp til at sikre fremtiden, så tag del i den Cirkulære Økonomiske Revolution og bevar morgendagens ressourcer.

Vækstens Mange Dimensioner

Steen Hildebrandt gør sig i sit ugentlige nyhedsbrev overvejelser over vores måde at leve og producere på. Han tager fat i illusionen om vedvarende og voksende vækst, som er et politisk dogme, der sandsynligvis spærrer for at vi kan se nye veje for samfundsindretning og dynamik.


Han skriver: "
Et nyt og bedre samfund er kun muligt, hvis vi gør op med det stærke, men unuancerede vækstdogme, der som en spændetrøje fikserer den offentlige debat. Der er brug for en radikal nytænkning af vores vækstbegreb.

Politikerne er optaget af økonomisk vækst, og de er optaget af at forøge udbuddet af og efterspørgselen efter såkaldt arbejdskraft. Der skal gang i hjulene igen, siger vi. Vi skal tilbage på vækstsporet. Vi skal ud af den tunnel, som vi i øjeblikket befinder os i.
Ja, nogle begynder at skimte lys forude. Og lys forude betyder i denne sammenhæng, at vi er på vej tilbage til det velfærdssamfund, som vi kendte før krisen. Tilbage til det gamle. ... men vi kommer aldrig tilbage til det gamle!

Masser af inspiration til undervisere med fokus på Cirkulær Økonomi

The Ellen MacArthur Foundation tilbyder undervisere på alle niveauer materiale og guiding indenfor cirkulær økonomi.

Se http://www.ellenmacarthurfoundation.org/education

fredag den 5. oktober 2012

Erhvervspanel: Sådan får Danmark bæredygtig vækst


Verden bruger for mange ressourcer og får for lidt ud af dem. Derfor overrakte Erhvervspanelet for Grøn Omstilling fredag ni konkrete anbefalinger til miljøministeren om, hvordan vi offensivt udnytter ressourcekrisen til at skabe ny vækst i Danmark.



Det er erhvervslivet, der har løsningerne og teknologien. Vi påtager os også gerne risikoen og ansvaret for at omsætte de gode ideer til brugbare løsninger og produkter...
DI-DIREKTØR LARS GOLDSCHMIDT



Danmark kan blive et af de lande, der leverer løsninger på fremtidens globale ressourceudfordringer. Sådan lyder hovedbudskabet i den rapport, som Erhvervspanelet for Grøn Omstilling fredag overrakte miljøminister Ida Auken. 
Panel i tænkeboks
Miljøministeren har nedsat panelet med direktør Lars Goldschmidt (DI) som formand, og derudover består panelet af førende erhvervsledere, arbejdsmarkedets parter, erhvervsorganisationer, forskere og grønne organisationer. 
Det sidste halve år har panelet været i tænkeboks for at finde fælles løsninger på, hvordan vi skaber bæredygtig vækst i Danmark. Arbejdet har resulteret i ni anbefalinger, som miljøministeren i dag modtager fra panelets formand, Lars Goldschmidt

De ni anbefalinger fra Erhvervspanelet for Grøn omstilling: 
  1. Danmark skal udvikle og implementere innovative grønne helhedsløsninger, der skal gøre os til internationalt foregangsland og udstillingsvindue. 
  2. Danmark skal understøtte en intelligent udvikling og implementering af det biobaserede samfund. 
  3. Danmark skal investere i bæredygtige vandløsninger og fremme vandeffektivitet. 
  4. Danmark skal have en helhedsorienteret ressourcestrategi. 
  5. Danmark skal fokusere sin internationale indsats ud fra strategiske prioriteringer. 
  6. Danmark skal sikre kompetencer og viden, der styrker grøn omstilling. 
  7. Det offentlige skal fremme ressourceeffektivitet og grøn omstilling gennem udbud og offentlige indkøb. 
  8. Regeringen skal arbejde for, at det bliver billigt at handle ressourceeffektivt. 
  9. Den danske regulering skal gennemarbejdes, så den bliver moderne og fremmer helhedstænkning med fokus på bæredygtig vækst.




http://di.dk/Opinion/Nyheder/Pages/ErhvervspanelSaadanfaarDanmarkbaeredygtigvaekst.aspx

torsdag den 27. september 2012

Plastens veje og vildveje – hvor er de nye forretningsområder?

Time:
5 October 2012
12:30 PM - 4:00 PM
 
Venue:
 
Price:
Konference er gratis (tilmelding er nødvendig)

Hvordan kan bedre genanvendelse af plastaffald skabe nye forretningsmuligheder og skabe CO2-besparelser? Det sætter konferencen ”Plastens veje og vildveje – hvor er de nye forretningsområder?” fokus på
Konferencen er arrangeret af Plastic Zero (Københavns Kommune), Copenhagen Cleantech Cluster, Dansk Design Center, Teknologisk Institut, Innovationsnetværk for Miljøteknologi og DAKOFA.

Du vil blive præsenteret for resultater fra igangværende danske innovationssamarbejder om håndtering af plastaffald, herunder sortering, ressourcebesparende anvendelse og genanvendelse. Dagen byder også på en workshop, hvor et bredt udsnit af aktører fra hele plast-værdikæden peger på, hvor innovation og nytænkning vil have størst effekt, hvis der skal skabes nye forretningsmuligheder inden for håndtering, genanvendelse og minimering af plastaffald.

fredag den 7. september 2012

Europe needs to embrace the closed loop model, says Belgian EU Presidency

Just two weeks after taking office, Mrs Schauvliege hosted a Council on Sustainable Materials Management in Ghent, formulating her objectives- se artikel her:
New_factbox_46bac14b28044ab995258ed0c959e746e68ada24.jpg
“We must start to think cyclically: using waste as a raw material for new products. At the informal Council meeting on Sustainable Materials Management, we also want to convince Europe about this cradle-to-cradle approach to materials.”
“With sustainable materials management, we are placing a new theme on the agenda. We must deal with our materials, and with our energy, more efficiently. At the end of their life we must be able to reuse materials as new raw materials. This is called completing the cycle.”
The idea, already taken onboard by the Dutch government and the authorities of certain Chinese provinces, is gaining many converts and thanks to Joke Schauvliege’s initiative, it is now finding a new platform. Taking advantage of the European Union Council’s rotating presidency, the Flemish minister for Environment, Nature and Culture aims to make the issue a political one, presenting the closed-loop vision to all 27 EU member states.

The paradigm shift necessary to make the transition towards a sustainable economy involves profound changes, which can only be made in a reasonable timeframe if a strong political will is at work. Looking at specific targets, the Belgian Presidency has identified four major phases that will need a combined set of policies: extraction, production, consumption and waste. These areas need a re-think to break away from the linear “take – make – dispose” model our current economy still relies upon.

onsdag den 5. september 2012

FN’s Ressourcepanel er ikke i tvivl. Genanvendelse er den rette strategiske vej i fremtiden.

Se tekst hosDansk Kompetencercenter for Affald:

FN’s RessourcepanelFN’s Ressourcepanel, International Ressource Panel, IRP, er et uafhængigt videnskabeligt panel, der har til formål at uarbejde uafhængige, videnskabeligt funderede og politisk relevante analyser i relation til ressourcedagsordenen i stil med FN’s Klimapanel. Panelet består af 25 internationale topforskere.

FN's panel var i maj samlet i København. Panelet gør opmærksom på, hvor stor en mængde metaller der faktisk befinder sig over jorden i form af vores infrastruktur og produkter. Så hvorfor bedrive minedrift dybt under jorden?, spørger panelet retorisk. Forskergruppen har allerede forfattet en rapport om emnet og flere er på vej.

Hos FN’s Ressourcepanel er der ingen tvivl. Genanvendelse er den rette strategiske vej i fremtiden.

FN’s Ressourcepanel diskuterede i København, hvordan der kan ske en afkobling mellem vækst og ressourceforbrug. Fokus i panelet er derfor, hvordan man sikrer øget velstand med færre ressourcer.

Ressourcepanelet pointerer, at vores økonomi er intimt forbundet med ressourcer. Mens den globale økonomi er steget med 800 % alene igennem de sidste 100 år, er ressourcetrækket nu blevet så omfattende, at verdensbefolkningens økologiske fodspor kræver halvanden klode. I 2030 kræver det 3 kloder at opretholde et identisk forbrug.

Panelet finder, at det er en indlysende uholdbar situation. Faktisk skal ressourceforbruget nedbringes med en faktor 10, hvis det skal kunne betegnes som bæredygtigt. Det kræver et opgør med nuværende trends i livsstil, produktions- og forbrugsmønstre.







tirsdag den 4. september 2012

Bedre teknologisk anvendelse adskiller mad fra emballage

Se Miljømagasinet:

I dag bliver de fleste emballerede fødevarer brændt, men hos Kom Tek Miljø A/S har man fået komponeret en maskine, der kan adskille mad fra emballagen til stor fordel for miljøet og miljøressourcerne.

KomTeks Ecogi omdanner kildesorteret dagrenovation og kasserede emballerede fødevarer til energiressourcen – Biopulp. Ecogi viser imponerende flotte resultater både i forhold til separering, renhed og energi.

Biopulp
Det organiske affald, der separeres ud under behandlingen i Ecogi kaldes Biopulp. Biopulp udgør et betydeligt biogaspotentiale og gødning for planter.

Biopulpen er blevet analyseret løbende for at kende kvaliteten og potentialet i produktet. Analyserne viser, at biopulp er et meget rent produkt. Værdierne for tungmetaller og miljøfremmede stoffer ligger alle meget stabilt og langt under grænseværdierne iflg. Slambekendtgørelsen – se analyseværdier. Biopulpen indeholder under 0,01 pct. plast, metal og glas og har et biogas potentiale tilsvarende majs.

mandag den 3. september 2012

Rockwool spinder ny uld ud af din gamle isolering

Set i Ingeniøren:

Verdens første retursystem for mineraluld giver Rockwool mulighed for at køre sin uld igennem produktionsanlægget igen. Det betyder 10.000 ton besparelse i materialeindkøb.

Win-win
Rockwool regner med, at der med tiden vil komme 10.000 ton stenuldsisolering tilbage til fabrikken gennem retursystemet om året, men det betyder ikke en økonomisk besparelse for Rockwool, fortæller virksomhedens tekniske direktør i Danmark Bjørn Rici Andersen.

»Selvom vi sparer 10.000 ton sten, resulterer ordningen i break even for os, fordi logistikken og omsmeltningen koster noget. Men det er jo også fantastisk!« siger Bjørn Rici Andersen, som kalder det en win-win-situation.

Mens det for Rockwool går lige op, har entreprenørerne og håndværkerne mulighed for at spare penge, fordi det i nogle kommuner vil være billigere at genanvende end at bortskaffe. I de øvrige kommuner vil prisen for at benytte retursystemet være den samme som den nuværende løsning.

fredag den 31. august 2012

Værdiagenter på vej frem, nye forretningsmuligheder


200 aluminiumsdåser bliver til et cykelstel ... hvad kan vi ellers gøre ved dåserne?



fredag den 17. august 2012

Kalundborg symbiosen - Et økosystem af cirkulær økonomi.

Kalundborg Symbiosis er et industrielt økosystem, hvor én virksomheds affald bruges som en anden virksomheds råvare i en lukket cyklus. En industriel symbiose er et lokalt samarbejde hvor offentlige og private virksomheder køber og sælger restfraktioner til gensidig økonomisk og miljømæssig fordel.

Kalundborg Symbiosis har i sin over 50-årige levetid konstant været under udvikling. Over 30 rør er i dag installeret mellem de involverede industrier, og en mængde forskellige affaldsprodukter, såsom eksempelvis dampe, gas, spildevand, slam og varme, deles hver dag.

Systemer gør det muligt, mennesker får det til at ske.
I udviklingen af Kalundborg Symbiosis har det vigtigste element været sund kommunikation og et godt samarbejde parterne imellem. Symbiosen er opstået på baggrund af menneskelige relationer og frugtbart samarbejde mellem de ansatte i symbiosens medlemsvirksomheder. Det er det gode samarbejde mellem de ansatte der har gjort symbiose-systemets udvikling mulig. 


Første solcellemaster i Aarhus

Aarhus Kommune har installeret to solcellemaster med LED-lamper og har herved sparet over 500 meter kabellægning.
I forbindelse med etablering af en cykelsti mellem Studstrup og Skæring, har Aarhus Kommune fået installeret to nye solcellemaster, som er de første af sin slags til brug i den kommunale vejbelysning i Aarhus.

Læs mere her

Hvad skal der mere til for at dette gode tiltag kan indgå i et cirkulært økonomikredsløb?

torsdag den 9. august 2012

Hvad forener gorillaer og mobiltelefoner?

The Ellen MacArthur Foundation har oprettet en hjemside for børn, og til brug for undervisere, der fortæller om cirkulær økonomi og de sammenhænge, der kan være vigitge at forstå, for at finde mening i at gøre ting på andre måder. Siden How We Make Stuff, har blandt andet svaret på dette indlægs overskrift om sammenhænge mellem gorillaer og mobiltelefoner. Se http://www.made2bmadeagain.org/phones

fredag den 8. juni 2012

Beyond state-of-the-art affaldssortering

Styrelsen for Forskning og Innovation barsler med denne overskrift og dette projekt:
¨
Bedre sortering af affald med høj genanvendelsesværdi adresserer store globale udfordringer og kan skabe nye arbejdspladser i Danmark. 

Budget: 44,3 mio. kr.
Tilsagn fra Rådet for Teknologi og Innovation: 16,7 mio. kr.

Bedre sortering af affald skaber værdi

Stigende befolkningstal og høje vækstrater resulterer i en stadig alvorligere udfordring med at skaffe tilstrækkeligt med ressourcer og energi. Samtidig medfører den høje vækst, at verdens affaldsmængder stiger. Der er derfor stor værdi i genanvendelse af plastemballage og kritiske råvarer, ligesom der er markante CO2 besparelser at hente ved bedre genanvendelse. Derfor er der både globalt, i EU og i Danmark en stigende interesse for at sikre en bedre udnyttelse af knappe ressourcer ved at genanvende affaldsfraktioner.
Innosort Konsortiet samler højteknologiske virksomheder inden for sensorer og robotteknologi, affaldsbehandlere og centrale videnpartnere i et samarbejde om udvikling af nye miljøteknologiske løsninger til sortering af affald. Med nye løsninger kan vi genanvende værdifulde ressourcer som f.eks. plast, letmetaller og kritiske råstoffer som f.eks. kobber, ædelmetaller (platin og palladium) halvledere (germanium) og sjældne jordarter som neodymium.
Målet med projektet er at udvikle teknologier, der kan sortere affald efter kemisk sammensætning og form, og herunder frasortere miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Sådanne nye løsninger vil adressere massive globale udfordringer, og projektet har derfor et meget stort eksportpotentiale med mulighed for at skabe nye arbejdsplader i Danmark.

torsdag den 7. juni 2012

64 millioner til Grøn Vækst fra Fornyelsesfonden

64 mio. kr. til grøn vækst

07. juni 2012 Pressemeddelelse
 
16 nyskabende, grønne projekter får nu 64 mio. kr. i støtte fra Fornyelsesfonden. Pengene skal skabe nye jobs og vækst i danske virksomheder, der producerer innovative grønne løsninger. 
Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn:
I Danmark er vi dygtige til at skabe innovative grønne løsninger, der både kan skabe vækst og gavne miljøet. Men mange små og mellemstore virksomheder må opgive deres projekter, fordi de ikke har penge til at færdiggøre deres løsninger og komme ud på markedet. Fornyelsesfonden støtter de mest perspektivrige af dem, så de kan udnytte deres potentiale og trænge igennem på markedet – til gavn for miljøet og til gavn for dansk økonomi. 
I linket er listet de 16 projekter, som fondens bestyrelse har bevilget støtte i den seneste ansøgningsrunde, der omfattede ”Innovation af grønne produkter og serviceydelser”, ”Markedsmodning af grønne produkter og serviceydelser” samt ”Erhvervsmæssig omstilling i hårdt ramte områder”.

fredag den 25. maj 2012

Nye grønne krav til offentlige indkøb styrker miljøet og væksten

Miljøminister Ida Auken og seks borgmestre sætter for første gang miljøkrav til indkøb af fødevarer, transport og byggeri. Grønne indkøb gavner miljøet og skaber vækst.

Bilerne i den kommunale hjemmepleje skal fremover kunne køre længst muligt på literen og have de bedste partikelfiltre. Mere end hver anden kop kaffe på rådhuset skal være fair trade eller økologisk. Og så skal hver fjerde nye bygning have et lavere energiforbrug end gennemsnittet af nybyggeri.
Sådan lyder nogle af de krav, som miljøminister Ida Auken og seks af landets kommuner er gået sammen om at sætte for egne fremtidige indkøb af fødevarer, transport og byggeri.
- Kravene vil få kommunerne til at købe flere grønne produkter. Det er ikke alene godt for miljøet, men også for kommunernes pengepung og væksten. For når kommunerne efterspørger grønne produkter, vil erhvervslivet se fidusen i at udvikle de grønne løsninger, som Danmark skal leve af i fremtiden, siger miljøminister Ida Auken.

Læs mere her

onsdag den 16. maj 2012

Konference om certificeringsordning for bæredygtigt byggeri

Konference og lancering af DGNB Denmark Nu har Danmark fået sine egne kriterier for bæredygtigt byggeri

Deltag i konferencen og få svar på blandt andet:
Dato og tidspunkt: Torsdag den 24. maj 2012
DKK 1000,- excl. moms for ikke-medlemmer

Tilmelding:
Send en e-mail til info@dk-gbc.dk med dit navn, virksomhed og kontaktdata

Tilmelding er bindende og deltagergebyr refunderes ikke
Registrering og morgenkaffe kl. 9:00
Det faglige program starter kl. 09:30 og slutter kl. 15:00
Der serveres sandwich og drikkevarer undervejs

Sted:
Borups Højskole (ved siden af Christiansborg)
Frederiksholms Kanal 24, 1220 København K

Pris:
DKK 400,- excl. moms for medlemmer af DK-GBC
Hvorfor er det vigtigt med bæredygtigt byggeri? Hvad mener Klima-, energi- og bygningsministeren Martin Lidegaard samt repræsentanter fra den danske byggebranche?
Hvordan tilpasses et tysk system til danske forhold, og hvilke erfaringer er gjort i forbindelse med pilotprojekterne?
Hvordan måler man egentlig bæredygtighed inden for byggeri?

Living Planet Report 2012

Se rapportoversigten med yderligere henvisninger til specifikke afsnit:

The Living Planet Report 2012 finds:
 Biodiversity continues to be lost: Populations of species continue to decline, with tropical and freshwater species experiencing the biggest declines. Learn more
The U.S. has the fifth largest ecological footprint in terms of the amount of resources each person annually consumes. We rank only behind Qatar, Kuwait, United Arab Emirates, and Denmark in the global rankings of the Ecological Footprint. Learn more
 Resource scarcity is already being experienced across the globe, as 2.7 billion people around the world already are forced to cope with water scarcity during at least one month a year.

WWFs Solutions

Despite these challenges, we can create a prosperous future that provides food, water and energy for the 9 or 10 billion people who will be sharing the planet in 2050.
WWF urges governments at Rio+20 to start valuing nature in order to ensure food, water, and energy security. With the impact of our ecological footprint in mind, we must protect our natural resources while providing socio-economic benefits and allowing for sustainable development.
The challenge of sustaining life on an increasingly crowded planet is growing more complicated every day. How do we feed a growing global population and still maintain a living planet? WWF works to provide recommendations, that when taken together, could enable farms to feed 10 billion people and keep Earth habitable.

How You Can Help

Help protect our planet. Your actions don’t need to be huge or require large sacrifices. Small actions can make a big difference. Some actions include:
Join WWF’s free Conservation Action Network, and help make a difference. We'll send you email action alerts on breaking issues and let you send personalized messages to policy makers. You can track which actions you've taken and learn about your victories. Sign up today!

Think about what you buy and where you buy it. Look for labels that identify food and other consumer goods produced with minimal or no negative impact on the environment or society. And if you can't see a label, ask the store where the product came from and how it was made. Global labels and certifications that aim to protect forests, oceans, land and waterways include:
Forest Stewardship Council
Marine Stewardship CouncilBonsucro - Better Sugar Cane InitiativeRoundtable on Certified Sustainable Palm OilRoundtable on Responsible SoyAquaculture Stewardship Council

Learn More

Read the Full Report
Read the Executive Summary
Measuring Our Ecological Footprint
Living Planet Index: The Health of the Planet’s Ecosystems
How Businesses Can Help
Watch a Video: Astronaut Reviews the Report from Space

http://www.worldwildlife.org/science/LivingPlanetReport/index.html

http://www.panda.org/lpr

mandag den 14. maj 2012

The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB)

Nyt stort punkt på CSR-strategien:

Tab af biodiversitet er en reel trussel

Dyre- og plantearter uddør med stigende hast. Det er ikke kun synd for pandaen, orangutangen, bien og alle de andre. Det er en trussel mod virksomheders og menneskers fremtidige overlevelse. (Tekst taget fra CSR.dk)

Se TEEB, en hjemmeside for alle: politikere, forretningsfolk, borgere, støttet af bl.a. EU kommissionen.


The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) study is a major international initiative to draw attention to the global economic benefits of biodiversity, to highlight the growing costs of biodiversity loss and ecosystem degradation, and to draw together expertise from the fields of science, economics and policy to enable practical actions moving forward. 

onsdag den 9. maj 2012

Print dit hus


In a forest north of Copenhagen, Danish architects Frederik Agdrup and Nicholas Bjorndal of Eentileen used just a computer, a printer and 820 sheets of plywood to build a 125 square meter (1,345 square foot) home in four weeks. Named Villa Asserbo, the home is the pilot project of Eentileen’s Print a House project.



Pilotprojekt - Det digitalt fabrikerede hus. Danmarks første digitalt fabrikerede bolig. 800 plader bæredygtig krydsfiner er omdannet til 400 byggekomponenter, som tilsammen udgør en bolig midt i skoven i Asserbo. Projektet er udført i samarbejde med FACIT UK fra London og er støttet af bl.a Statens Kunstfond, UPM-Kymmene, NKT fasteners og Superwood.
The designers are touting the process of mass-customizing houses and responsibly producing them on site.
Matthew Stock’s video report for Reuters presents the first Danish digitally fabricated house, and what its designers hope will be the house of the future.
Eentileen’s Print a House process begins as a 3D model which is translated into a manufacturing template and sent to a printer, i.e. a CNC machine. The CNC machine, a computerized milling machine, then cuts sheets of plywood into pieces that can be slotted and fitted together. The architects developed their method to maximize efficiency, minimize environmental impact, and reduce construction errors in the building process. Agdrup and Bjorndal say that their Print a House method allows a house to be built by two people without heavy machinery.

Se denne hjemmeside - Kurtzweil, Accelerating Intelligence eller denne blog

mandag den 7. maj 2012

Cirkulær Økonomi i Danmark 2012

 
Den 2. maj 2012
Læs i dette notat til miljøminister Ida Auken om hvad cirkulær økonomi er, og lad dig inspirere af de cases, der fremhæves.
Bidragsydere til notatet:
Hanne Juel, Regional Udvikling, Region MidtjyllandJasper Steinhausen, COWISøren Lyngsgaard, Vugge Til Vugge Danmark Michael Eirup, Træets Arbejdsgivere – En del af DIChristian Sandø, Metal og Maskinindustrien – En del af DISussi Hørup, Erhvervsakademi Dania SkiveHans Martens, Syddansk UniversitetLilli Sander Jensen, Cluster Biofuels Denmark Mette Skovbjerg, Det Regionale Symbiose CenterInge Werther, DAKOFAEskild Lund Sørensen, Maersk LineJens Peter Mortensen, Danmarks NaturfredningsforeningLene Midtgaard, Miljøpunkt ØsterbroHenrik Holmlund Thomsen, Bestyrelsesformand, CradlePeopleSara Jörn, Kommunikationsmedarbejder, CradlePeopleNicholas Krøyer Blok, Projektleder, CradlePeople1


her

torsdag den 26. april 2012

Ansvarlig vækst, Regerings udspil for virksomheders samfundsansvar


Regeringen har som målsætning, at vi i fællesskab får lagt den økonomiske krise bag os og skaber grundlaget for ny ansvarlig vækst og beskæftigelse. Krisen har skærpet behovet for at holde fokus på ansvarlighed og samfunds- ansvar, når det gælder udfordringer i form af klimaforan- dringer, knaphed på naturressourcer og overtrædelse af menneskerettighederne – både hos virksomheder, investo- rer, forbrugere og i det offentlige.
Se hele udspillet her

Blandt andet skriver man:


Nye grønne forretningsmodeller
Regeringen vil støtte udviklingen af nye grønne forretningsmodeller. Det vil regeringen konkret gøre ved at:

Støtte en videreførelse af Green Ship of the Future, der er et åbent partnerskab mellem virksomheder, erhvervsorganisationer, forsknings-, uddannelses- og vidensinstitutioner og offentlige myndigheder. Formå- let er at gennemføre projekter, der bidrager til at ned- bringe emissioner fra transport med skib ved udvikling af miljø- og energieffektive maritime teknologier og systemer.

Hjælpe virksomheder i vækst med at udvikle grønne og innovative forretningsmodeller. Samtidig udvikles et konkret værktøj om miljø, design og produktion til Væksthusenes Væksthjul, der skal bidrage til, at flere danske virksomheder indtænker bæredygtighed i innovation og produktion. 

Udvikle et instrument i regi af Fornyelsesfonden, der konkret kan understøtte virksomhedernes udvikling og implementering af innovative grønne forretnings- modeller. Formålet er gennem forretningsudvikling at forbedre virksomhedernes indtjening og konkurrence- evne for derved at skabe øget vækst og beskæftigelse i Danmark. Initiativet vil derudover fremme en grøn omstilling af danske virksomheder.

Facilitere Tænketanken for bæredygtigt forbrug og grønne forretningsmodellers arbejde med et idékata- log, der kan give inspiration til bl.a. virksomheder, der vil arbejde med bæredygtigt forbrug og produktion.

fredag den 20. april 2012

Konference om Cradle to Cradle i Horsens

VIA Universiity College gennemfører konference om Cradle to Cradle:

Konference - Cradle to Cradle

25. april 2012, kl. 12.45 - 19:00
Sted: Auditorium A, VIA University College, Chr. M. Østergaards Vej 4, Horsens
On the conference, the opportunity to share knowledge and to learn from other countries' experience of C2C inspired buildings, is just one step forward to more innovative solutions for the future.

torsdag den 19. april 2012

Konference om bæredygtig velfærd: 25 April 2012: State of the World 2012 Launch and Symposium in Copenhagen

The Worldwatch Institute is proud to launch State of the World 2012: Moving Toward Sustainable Prosperity in Copenhagen, Denmark. Worldwatch experts and invited keynote speakers will be in Copenhagen for this event.
Date: 25 April 2012 at 1 pm - 5 pm
Venue: The Danish Design Museum’s banquet hall at Bredgade 68, Copenhagen (map)
The event is free of charge but registration is required to info@worldwatch-europe.org. Please indicate your name, country and affiliation.

tirsdag den 17. april 2012

Regeringens Debatoplæg til dialogmøde om vand, bio & miljøløsninger

Se Regeringens debatoplæg d. 12. april 2012 til dialogmøde om vand, bio & miljøløsninger, her ...


 

Regeringen nedsætter Vækstteam for vand, bio og miljøløsninger

Fra Erhvervs- og Vækstministeriet lyder det:

Stigende pres på verdens naturressourcer forudsætter en grøn omstilling
af økonomien for at sikre forsat økonomisk vækst. Vand, bio & miljøløsninger
er helt centrale elementer i denne grønne omstilling, som skal finde
sted i Danmark og resten af verden i de kommende år.
Vi ønsker i Danmark et højt beskyttelsesniveau samtidig med, at vi har
brug for en intelligent regulering, der bedst muligt motiverer og støtter
danske virksomheder i at skabe de grønne løsninger.
Det er områder, hvor Danmark har erhvervsmæssige styrkepositioner at
bygge den forsatte vækst på. Derfor er det vigtigt at sikre de rette vækstvilkår
i Danmark for at få det optimale ud af mulighederne inden for
vand, bio og miljøløsninger på globalt plan.
16. april 2012 Pressemeddelelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet (se hele pressemeddelsen her)
En række af dansk erhvervslivs absolutte topfolk, entreprenører og forskere skal rådgive regeringen om, hvordan Danmark skaber de bedst mulige vilkår for vækst i den grønne del af dansk erhvervsliv. Grundfosdirektør Carsten Bjerg står i spidsen for ”vækstteamet”, der særligt skal se på de store muligheder inden for vand, bio og miljøløsninger.
Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn:
Jeg er glad for, at en række markante profiler har takket ja til at indgå i regeringens vækstteam for vand, bio & miljøløsninger. Grøn omstilling er helt essentielt for en forsat udvikling af vores samfund. Danske virksomheder har særlige styrker på dette område, og regeringen ønsker at fastholde og udbygge disse styrker. Jeg ser frem til at modtage vækstteamets anbefalinger til, hvordan vi bedst kan ruste danske virksomheder til, at stille med de rigtige løsninger, efterhånden som efterspørgslen efter ressourceeffektive løsninger stiger.

fredag den 13. april 2012

Klimacafé om cradle to cradle-tankegangen 24. april på Århus Universitet

Pig City - et eksempel på et landbrug, der opbygges efter
Cradle to Cradle principper
Grønt AU arrangerer KlimaCafé om cradle to cradle (vugge til vugge), og hvorfor det er relevant i forhold til bæredygtighed. Nicholas Krøyer Blok fra CradlePeople vil tale om cradle-to-cradle, baggrunden for tankegangen og konkrete metoder og eksempler.
Dato: 24. april
Tid: 16:30 - 18:00
Sted: Studenterhus Aarhus, kaffestue 1

Alle er velkomne.
Arrangementet er gratis - inkl. kaffe/te.

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling

Indenfor bæredygtighed og miljø arbejdes der med mange forskellige begreber. NBE NordDanmark forklarer en del af denne brede vifte af emner.

Bæredygtighed

  • En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.
  • Overordnet kan bæredygtig udvikling siges at være en vision om fremtiden - om hvordan vi forvalter fremtiden her og nu. Det handler om at tage ansvaret for resultaterne af det, vi gør nu og her, men som har konsekvenser for andre til en anden tid og/eller et andet sted.
  • At agere bæredygtigt er således at finde en balance mellem udnyttelse og beskyttelse, så vi ikke ødelægger vort og fremtidige generationers livsgrundlag.

Corporate Social Responsibility - CSR

  • Corporate Social Responsibility betyder på dansk: virksomheders sociale ansvar.
  • CSR indebærer, at virksomheder handler globalt og samfundsmæssigt ansvarligt fx gennem et hensyn til menneskerettigheder, sociale vilkår, arbejdsforhold, miljø, klima osv.
  • CSR kan således ses som måden, hvorpå virksomheder integrerer sociale og miljømæssige anliggender (bæredygtighed) i driften af virksomheden og i samspil med interessenter. CSR er dermed tænkt ind i virksomhedens forretningsstrategi med henblik på også at skabe værdi for virksomheden.

Cradle to Cradle

  • Cradle to Cradle betyder på dansk: 'Vugge til Vugge'
  • I Cradle to Cradle tankegangen har man fokus på, at hver enkelt bestanddel i forbindelse med et produkt enten skal genanvendes eller naturligt nedbrydes.
  • Kort fortalt handler Cradle to Cradle om at designe vores måde at leve på og de moderne forbrugsgoder på en sådan måde, at vores affald bliver næringsstoffer for fremtidige generationer af produkter, råmaterialer og sunde levende organismer.
  • I stedet for at fremstille produkter, der ved slutningen af sin brugsperiode bliver til affald, der forurener og fylder på vores lossepladser, fokuseres der på at designe med ’hele livscyklussen’ for øje.
  • Cradle to Cradle er derfor tanken om at produkter og produktioner kommer til at fungere i et lukket system.

Life Cycle Assessment (LCA)

  • Life Cycle Assessment betyder på dansk: livscyklusvurdering.
  • LCA medtænker alle perspektiver i hele produktets livscyklus og fokuserer ikke kun på en enkelt del heraf som fx sin egen produktion på virksomheden. Tankegangen kaldes derfor også ” Vugge til Grav.”
  • Man opgør således miljøbelastningerne fra råmaterialefremstilling, produktion, brug og bortskaffelse samt transporten inden for og mellem disse faser. 
  • Ved at kigge på produkterne i et livscyklusperspektiv sikrer man, at miljøindsatsen koncentreres, hvor det giver størst mulig miljømæssig gevinst.

Carbon Footprint

  • Carbon Footprint er et begreb, som dækker over en persons eller en virksomheds udledning af CO2.
  • Carbon Footprint der derfor det klimamæssige CO2 aftryk, der sættes.
  • Carbon Footprint bliver typisk opgjort i ton og indeholder al menneskelig aktivitet, som medfører et udslip af CO2.
  • Formålet med at opgøre CO2-udledningen er at få indblik i personens eller virksomhedens betydning for den globale opvarmning. Ved at beregne Carbon Footprint, vil det være mere overskueligt at reducere sit forureningsudslip.

Venlo - Verdens første Cradle to Cradle Region

Sitet - "Bæredygtige Byer" bringer dette indlæg:


Venlo regionen, som ligger i det sydøstlige Holland ved grænsen til Tyskland, er ved at udvikle initiativer som kan teste vugge-til-vugge principperne på regionalt plan. Målet er at øge den sociale, økonomiske og miljømæssige velfærd internt i regionen og på samme tid at skabe en videnbase, der kan eksporteres over hele Europa og internationalt. Initiativer som Firkløver-projektet og Floriade-udstillingen til Expo 2012 gør regionen, med byen Venlo i front, til verdens første cradle-to-cradle region.

Real Dania har fokus på Cradle to Cradle og omtaler Region Midtjyllands initiativ i et interview med Martin Fluri, Vugge til Vugge Danmark

Et gennembrud for Cradle to CradleTankesættet bag Cradle to Cradle er for alvor ved at vinde fodfæste i Danmark og resten af verden. Direktør Martin Fluri, Vugge til Vugge Danmark, giver her en status på projekter og fremtidsudsigter. Fra interviewet med Martin Fluri, lyder det bl.a.:

Hvilke internationale og danske projekter er nu i kikkerten?Det største og mest langsigtede projekt, vi har arbejdet med i Danmark, er Mærsk Line’s udvikling af Cradle to Cradle målsætninger for deres skibs- og containerproduktion. Mærsk arbejder i den forbindelse blandt andet med at skabe lukkede kredsløb for deres anvendelse af højkvalitets stål.


COWI's mødepavillion, bygget på Cradle to Cradle principper

I dag ender stålet fra Mærsks skibe og containere i skrotbunker rundt omkring i verden uden skelen til kvalitet og værdi.

Hvis Mærsk Line tager ansvar for hele stålkredsløbet, vil deres skibe stige i værdi, når de bliver skrottet, fordi stålets kvalitet og værdi holdes i et kontrolleret flow. Desuden vil recirkulationen af containerstålet betyde, at verden spares for store mængder af mineret jernmalm, kul, kobber og CO2.

Hvad er næste skridt?Martin Fluri ser i 2012 specielt frem til Region Midtjyllands nye Cradle to Cradle-projekt. Regionen har i første omgang afsat 12,5 millioner kroner til udbredelse af konceptet. Som en del af projektet tilbyder regionen interesserede virksomheder og offentlige organisationer hjælp til udformning af en handlingsplan med afsæt i Cradle to Cradle-principperne.

Projektet sigter blandt andet mod at igangsætte en Cradle to Cradle-udvikling i 40 virksomheder og 5 byudviklingsprojekter over de næste tre år. På den måde tager Region Midtjylland skeen i egen hånd og forbereder deres virksomheder og kommuner på nye tider med helt andre udfordringer omkring ressourceoptimering og intelligent udnyttelse af tekniske og biologiske næringsstoffer.”

onsdag den 28. marts 2012

Innovation partnership to overcome Europe's raw materials shortages

Fra EU og Vice-President Antonio Tajani, responsible for Industry and Entrepreneurship lyder det den 29. februar 2012:

The supply of raw materials, the lifeblood of today's high-tech industry, is increasingly under pressure. With a view to increasing Europe's own production, the European Commission has proposed today to set up a European Innovation Partnership on raw materials. Pulling together capital and human resources, Member States, companies and researchers will join innovation efforts to support exploration, extraction and processing of raw materials. For example, it has been estimated that the value of unexploited European mineral resources at a depth of 500-1,000 metres is about € 100 billion. New technologies will help to extract deeper, in more remote areas and under harsh conditions. Action is also needed to develop substitutes for critical raw materials and to improve recycling of the 17 kg electric and electronic equipment waste that each EU citizen produces annually today.
Vice-President Antonio Tajani, responsible for Industry and Entrepreneurship, highlighted the need for improved access to minerals to enhance the development of low carbon products, such as thin photovoltaic layers, energy-efficient lighting, and electric cars. Also other growth sectors would profit, such as advanced passenger jets, infra-red optics and fiber glass.

... og videre:
The main areas covered by the Raw Materials European Innovation Partnership
The EIP on raw materials will tackle the entire value chain of raw materials regardless of whether they are of primary (virgin materials) or secondary (recycled materials) origin and of whether they are hosted on land or on the seabed.
As such the EIP addresses all aspects including exploration, extraction, refining and processing, sorting, collecting and recycling, as well as substitution.
The Partnership will help develop technologically driven solutions as well as non-technological options including the use of demand-side instruments (e.g. public procurement, standards).

Grøn og vækst er ikke modsætninger - Uddannelsesminister Morten Østergaards tale ved åbning af konferencen "Bioeconomy in action" i København 26. marts 2012

De politiske meldinger om grøn omstilling og vækst tager til. Tidligere på denne måned var det miljøminister Ida Auken (se tidligere opslag på denne blog) ... nu er det Uddanelsesminister Morten Østergaard. Her er et uddrag af Morten Østergaards tale ved åbning af konferencen "Bioeconomy in action" i København 26. marts 2012. Talen kan ses i dens fulde tekst på Ministeret for Forskning, Innovation ogVideregående Uddannelsers hjemmeside.

"The Danish EU Presidency has four key objectives. Two of them are also central for this conference. The first is to promote a green agenda for Europe. And the second is to contribute to renewed European growth. They are connected. Green and growth are not contradictions. On the contrary.

The Danish Presidency is promoting a proactive agenda for green and sustainable growth. The aim is create growth without increasing resource and energy consumption. And it can be done......"

tirsdag den 27. marts 2012

Eco Innovation in Practice in Denmark

På hjemmesiden eco-innovation observatory gives en oversigt over "rigets status", heriblandt Danmark, hvor der gives tre eksempler: 1) genanvendelse af dæk 2) Renere diesel 3) Klorinfri svømning. Godt nok er der ikke tale om Cradle to Cradle specifikke tiltag, men tiltagene er skridt i en rigtigere miljømæssig retning med stort forretningspotentiale.
 
 
DenmarkfDenmark is one of the eco-innovation leaders in the EU. It ranks second in the 2010 Eco-Innovation Scoreboard. Its performance is exceptionally high in eco-innovation inputs such as R&D personnel and allocation; activities, especially in resource efficiency targeted innovations; and outputs, capturing eco-patents statistics. Denmark is one of the leading exporters of environmental solutions and technology; its R&D investments boosted eco-innovations in air, water, waste, energy, clean transport areas. A number of sectors have been identified as areas of high potential for future eco-innovations; among those are shipping, bio-technology, and industrial symbiosis. In Denmark a wide range of public Institutions are involved in supporting eco-innovation, either through policy-making (setting standards, strategies, programmes), or though direct funding or co-financing programmes for development and demonstration of new technologies, green business scheme, etc.

mandag den 26. marts 2012

"Cradle to cradle har boostet omsætningen"

Følgende er taget fra csr.dk:

STRATEGI & LEDELSE. Byggestens-producenten Xella fik sidste år sit første produkt cradle to cradle-certificeret. Det har medført massiv medieomtale og øget omsætningen markant, melder direktøren. Hos Dansk Industri (DI) anerkender man den markedsføringsmæssige fordel, men råder dog medlemsvirksomhederne til at tænke sig om, før de går efter en certificering.

... Vi er leverandører til den europæiske byggebranche, hvor der i disse år er enormt stor fokus på energieffektivitet. Og vores tese er, at jo strengere energikravene bliver i Europas forskellige lande, jo skrappere krav vil arkitekter, rådgivere og slutkunder stille til byggematerialers bæredygtighed. Derfor valgte vi at få en få en cradle to cradle-certificering, så vi i hvert fald kan dokumentere, at vi arbejder seriøst med bæredygtighed,” fortæller Niels-Jørgen Pallesen, der er administrerende direktør i Xella Skandinavien.

Han mener direkte, at certificeringen kan ses på Xellas omsætning, som så meget fornuftig ud sidste år til trods for, at byggebranchen generelt er hårdt ramt af den økonomiske krise.

Xellas cradle to cradle-certificerede byggesten YTONG Energy+ er i brug i en række byggerier i Danmark.  ...  i Hjortshøj ved Aarhus, hvor stenen er blevet brugt i byggeriet af 88 rækkehuse.

Non-energy raw materials - EU kommissionen

Følg med  i EU komissionens arbejde indenfor og med "Enterprise and Industry/ Rawmaterials/ Critical Rawmaterials":

Non-energy raw materials are vital inputs for the EU’s economy, and are particularly crucial for the development of modern environmentally friendly technologies such as electric cars and photovoltaics.
However, as global raw material markets are increasingly distorted by protectionist trade policies, maintaining fair and undistorted access to these materials for EU industry and citizens is increasingly difficult. Within the EU, exploration and extraction have to face increased competition for different land uses and a highly regulated environment. There are also important challenges to overcome in improving how Europe can increase the recovery of materials from waste.

fredag den 23. marts 2012

Cirkulær økonomi - et begreb vi skal sætte os ind i!

Hvad er cirkulær økonomi? Se Cradle Peoples indlæg. Her er et lille udpluk, hvor cirkulær økonomi forklares og kobles til en levevis og produktion baseret på bæredygtighed.

"Cirkulær  økonomi er måske bedst beskrevet, ved at forklare dens mindre fuldkomne bror lineær økonomi. Lineær økonomi er normen i forretningslivet, hvor virksomheder producerer et produkt, sælger det til forbrugeren, som smider det ud på lossepladsen eller til forbrændingen. Producer - forbrug - smid-væk."

Se i øvrigt rapporten: "Towards the Circular Economy", der sammen med OECD's rapporter (1)  (2) m.fl. skriver sig  den transitionsbølge, der foregår fra traditionelle vækstmodeller mod grønne og bæredygtige modeller.

torsdag den 22. marts 2012

Miljøminister Ida Aukens tale på Ressource Camp 2012 ... på video

Miljøminister Ida Auken åbnede DAKOFAs Ressource Camp 2012 (19.03.12) med en tale om ressourceeffektivitet og indsatsområderne i den kommende nationale ressourcestrategi.

DAKOFAS hjemmeside kan du læse uddrag fra talen, bl.a. står der:

Ressourcestrategiens 1. del
Inden Ida Auken lod startskuddet til campen lyde, løftede hun sløret for, hvad regeringens kommende ressourcestrategi (1. del, affaldshåndtering) skal bygge på:  (se talen som den ligger på Miljøministeriets hjemmeside)

• Bidrage til omstillingen til grøn økonomi, understøtte udviklingen af miljøteknologi og skabe partnerskaber på tværs af sektorerne.
• Styrke genanvendelsen med fokus på de mest kritiske og omkostningstunge ressourcer.
• Sikre kvaliteten i genanvendelsen med en øget indsats over for de farlige stoffer i affaldet.
• Styrke genanvendelsen ved at realisere de forsømte potentialer i visse fraktioner.

Disse formål fører til fire hovedindsatsområder i ressourcestrategien:
• Udnyttelse af næringsstoffer i det organiske affald – styrke og prioritere den særskilte indsamling af denne fraktion.
• Elektronisk og elektrisk affald – udnytte de kritiske metaller og sjældne jordarter, større indsamling og mere effektiv genanvendelse.
• Bygge og anlægsaffald – øge kvaliteten og opnå mere egentlig genanvendelse, fokus på de farlige stoffer og udvikling af metoder til at genanvende vindmøllevinger.
• Affaldsproducenter med potentiale – øget genanvendelse af de traditionelle fraktioner (papir/pap, metal, plast og glas).

mandag den 19. marts 2012

50 innovations to inspire business transformation - new WWF report!

Ny rapport fra WWF:
As part of our 50th anniversary, we bring you 50 ‘Green game-changers’ – a selection of inspirational examples from around the world on how businesses and entrepreneurs are turning environmental challenges as a catalyst for innovation.

Our new report shows innovative ways to reduce the use of raw materials, restore natural resources and upscale renewable energy. We hope these examples will encourage new ways of thinking to transform your business for good and to support a future in which people and nature thrive.

tirsdag den 13. marts 2012

Grøn omstilling kræver gode data

Jacob Zeuthen, Dansk Erhverv og Heidi Lindegaard, Logica Danmark forholder sig til grøn forretningsudvikling i Information d. 13. Marts 2012. Her er uddrag fra deres tekst:


Vores største udfordring er i dag vores ringe ressourceudnyttelse og ikke mindst manglende opsamling af og integration af data om ressourcerne.

Hvis de relevante data blev stillet til rådighed for private virksomheder, der enten arbejder på at reducere ressourceforbruget eller påvirker ressourcerne, ville de kunne gøre Danmark til et unikt test- og udviklingsland. Det ville tiltrække udenlandske investeringer og kapital, etablering af udenlandske udviklingsenheder og højt kvalificeret arbejdskraft. Alt sammen til gavn for den grønne omstilling.

mandag den 5. marts 2012

Blekinge Institut for Teknologi er førende i forskning indenfor bæredygtighed

BTH – world leading in sustainability research

Professors Göran Broman and Karl-Henrik Robèrt have been jointly nominated as finalists for The Globe Sustainability Research Award. Their sustainability research is regarded to be among top six in the world. The work of professors Broman and Robèrt on the development of an overarching methodology for strategic sustainable development and aligned methods and tools, and their work on making this widely accessible at a time when it is needed the most, is considered excellent in all dimensions.