onsdag den 5. september 2012

FN’s Ressourcepanel er ikke i tvivl. Genanvendelse er den rette strategiske vej i fremtiden.

Se tekst hosDansk Kompetencercenter for Affald:

FN’s RessourcepanelFN’s Ressourcepanel, International Ressource Panel, IRP, er et uafhængigt videnskabeligt panel, der har til formål at uarbejde uafhængige, videnskabeligt funderede og politisk relevante analyser i relation til ressourcedagsordenen i stil med FN’s Klimapanel. Panelet består af 25 internationale topforskere.

FN's panel var i maj samlet i København. Panelet gør opmærksom på, hvor stor en mængde metaller der faktisk befinder sig over jorden i form af vores infrastruktur og produkter. Så hvorfor bedrive minedrift dybt under jorden?, spørger panelet retorisk. Forskergruppen har allerede forfattet en rapport om emnet og flere er på vej.

Hos FN’s Ressourcepanel er der ingen tvivl. Genanvendelse er den rette strategiske vej i fremtiden.

FN’s Ressourcepanel diskuterede i København, hvordan der kan ske en afkobling mellem vækst og ressourceforbrug. Fokus i panelet er derfor, hvordan man sikrer øget velstand med færre ressourcer.

Ressourcepanelet pointerer, at vores økonomi er intimt forbundet med ressourcer. Mens den globale økonomi er steget med 800 % alene igennem de sidste 100 år, er ressourcetrækket nu blevet så omfattende, at verdensbefolkningens økologiske fodspor kræver halvanden klode. I 2030 kræver det 3 kloder at opretholde et identisk forbrug.

Panelet finder, at det er en indlysende uholdbar situation. Faktisk skal ressourceforbruget nedbringes med en faktor 10, hvis det skal kunne betegnes som bæredygtigt. Det kræver et opgør med nuværende trends i livsstil, produktions- og forbrugsmønstre.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar