torsdag den 22. december 2011

Øko-byer som drivkraft for erhvervsudvikling og folks velbefinden

Making cities greener "actually makes a lot of sense" in spite of the economic crisis, says former Irish President, Mary Robinson.

Robinson was one of four leading climate change thinkers discussing how viable it is to invest in sustainable cities in a debate hosted by CNN's Robyn Curnow during the 2011 U.N. Conference on Climate Change last week in Durban.

The only countries that are going to do well in the future are those that win the green race.
Kumi Naidoo, executive director of Greenpeace International
 
 
 
 

mandag den 28. november 2011

Miljøminister Ida Auken og Designskolen i Koldning inviterer til præsentation af bæredygtig tøjkollektion

Designskolen Kolding har udviklet Living Lightly, en bæredygtig tøjkollektion. Kollektionen er skabt på basis af den store viden skolen har samlet gennem mange års forskning og undervisning i bæredygtighed, i alle led af designprocessen. Modebranche og medier får mandag 9. december mulighed for at se kollektionen, og høre om de løsninger der er valgt.

Kollektionen Living Lightly vil inspirere tøjbranchen til et stærkere fokus på bæredygtighed.

Økologi, genanvendelse, CSR, Cradle To Cradle– feltet bæredygtig mode er komplekst. For modevirksomheder og designere kan det være svært at overskue - og vælge blandt - de mange muligheder, der er for at skabe bæredygtig mode i dag.  

Arrangementet finder sted i Miljøministeriet, Atriumgården, fredag d. 9. december kl. 12.30–13.30.
Tilmelding her eller via mail mailto:av@dask.dk 

onsdag den 16. november 2011

Egetæpper har Cradle to Cradle som en blandt flere forretningsmodeller


Egetæpper vil bruge vuggecertifikat i kampen mod lavpriskopier

Det er på parametre som miljø og bæredygtighed, at danske virksomheder kan lægge afstand til konkurrenterne. Egetæpper er med en vugge til vugge-certificering ved at tage det største skridt i den retning hidtil.
Ikke kun miljøet scorer gevinsten, når Egetæpper formentlig om to-tre måneder kan præsentere et vugge til vugge-certificeret gulvtæppe. For samtidig med at miljøet i fremtiden vil skånes for kilometervis af gulvtæpper på alverdens lossepladser, kan den danske tæppeproducent bruge certifikatet til at holde de asiatiske kopister i skak.

Det forklarer Herning-virksomhedens administrerende direktør, Svend Aage Færch, hvis certifikat i så fald vil være blot det andet, der er udstedt her i landet.

Hamp i facaden på nyt Cradle to Cradle byggeri


Artikel i Ingeniøren:


Genbrugspavillon på vandpuder skal være Danmarks mest bæredygtige bygning

Alle materialer skal kunne genbruges med ingen eller minimal forringelse i en ny pavillon som Cowi, 3XN og en række partnere designer efter vugge til vugge-princippet. Fundamentet er puder fyldt med vand.
Livet er kun til låns – og det skal fremtidens bygninger også være. Den tankegang tager Cowi, arkitektfirmaet 3XN og Vugge til Vugge Danmark samt fem partnere nu til sin mest ekstreme form. 

onsdag den 9. november 2011

Klima- ressource og miljøkrise skal løses samtidigt

Ida Auken fremhæver affaldssektoren som en vigtig spiller i den samfundsmæssige bestræbelse med at løse både den økonomiske krise og klima/ressourcekrisen. Se ministerens pointer fra hendes indlæg på DAKOFA-konferencen d. 7. november 2011. Her blot et kort udpluk:

"Miljøforbedringer og økonomisk vækst er hinandens forudsætninger - ikke deres modsætninger’ understregede hun.

I det hele taget, fortsatte hun, handler det om ’greening the economy’, dvs. en omstilling til grøn økonomi, biogas, vand, klima, bæredygtig forvaltning af ressourcer og affald. Det kræver nytænkning og ud-af-boksen-tænkning. Her opfordrede hun DAKOFA's medlemmer til at deltage aktivt med gode input.

torsdag den 3. november 2011

Cradle to Cradle Pavillon - støtte fra Fornyelsesfonden

Fornyelsesfonden giver tilskud til opførelse af Cradle to Cradle byggeri i kategorien "Grønne løsninger og innovation". 

Formålet med projekt
et er at opføre Danmarks første Cradle to Cradle (vugge til vugge) byggeri. Resultatet er en cradle to cradle inspireret mødebygning, som er flytbar, forsynes med vedvarende energi, består af sunde og genanvendelige materialer, deler viden og skaber trivsel. 

"Der er stor efterspørgsel på bæredygtige løsninger som svar på nogle af vores samfunds mest presserende udfordringer. Med vores forskellige erfaringer med bæredygtighed ser holdet frem til at bruge cradle to cradle principperne til at få bæredygtighed og vækst til at gå hånd i hånd. Udover at være den første bygning herhjemme, som er opført i overensstemmelse med cradle to cradle principperne, bliver vores pavillon et meget konkret katalog over innovative, grønne produkter og løsninger, som danske virksomheder kan bruge til at skabe ny vækst og arbejdspladser - det gælder både nationalt og internationalt", siger Bente Andersen, projektholder, Markeds- og udviklingsdirektør i COWI. 

onsdag den 2. november 2011

Skoleelever med fokus på Vugge til vugge

EMU lancerer nu en inspirationshjemmeside for undervisere, der vil arbejde med Vugge til Vugge i uddannelserne under hovedoverskriften "Vugge til vugge - bæredygtig produktion og genbrug". F.eks er der et undervisningsforløb med titlen "Skoven i skolen" rettet mod 3.-6. eller 7.-10. klasse.


EMU står for Danmarks undervisningsportal og er en af Ministeriet for Børn og Undervisnings fem hovedindgange til uddannelsesområdet.

mandag den 31. oktober 2011

Europa-Kommissionen udsender ny strategi for CSR

I en ny strategi lægger EU-Kommissionen op til et øget fokus på samfundsansvar. Det sker med udgangspunkt i både virksomhedernes og samfundets interesse og byder blandt andet på en ny definition af CSR og en række nye initiativer. Definitionen lyder: "the responsibility of enterprises for their impacts on society" eller "virksomheders ansvar for deres påvirkning af samfundet" på dansk. Se også Samfundsansvar.dk

Europa-Kommissionen har udsendt en ny strategi for samfundsansvar (CSR), der løber frem til 2014. Strategien skal blandt andet understøtte EU's egen 2020-strategi for intelligent, bæredygtig og inkluderende vækst. (se links i bjælken til højre). Der bliver i strategien lagt vægt på at arbejdet i EU skal være i tråd med internationale principper og standarder m.v., herunder både FN's Global Compact og den vejledende internationale standard, ISO 26000 og FN's vejledende principper om virksomheder og menneskerettigheder.

mandag den 24. oktober 2011

Vugge til vugge-tankegang smitter grønt af på danske virksomheder

Stadigt flere danske virksomheder satser på det grønne produktionskoncept 'vugge til vugge'. Det sikrer nytænkning og arbejdspladser, lyder det fra fagfolk og eksperter. 


Stadigt flere danske virksomheder lader sig inspirere af den bæredygtige produktionsform, der groft sagt går ud på, at produkter fra starten skal designes, så de ikke belaster miljøet, efter at de har udtjent deres funktion.


Artiklen kan læses på "Ingeniøren".


Se iøvrigt dette link, der viser en lang række certificerede produkter. Linket kan også findes under linksamlingen i bjælken til højre i skærmbilledet.

Fremtidens produkter designes til genbrug

Forbrugerbladet "Tænk" har i dette nummer en artikel om Cradle to Cradle med henvisninger til Fords U-bil, Gabriel, Dansk møbelstoffabrikant, træproduktion uden træ m.m.

mandag den 10. oktober 2011

Building Green

1100 vil til Building Green. MILJØTEKNOLOGI. Emner som Energioptimering, Skybrud og klimatilpasning, Cradle to Cradle, Grøn Innovation i Arkitektur og Bæredygtigt byggeri i globalt perspektiv har appeleret til mere end 1000 mennesker, som har meldt deres ankomst til den gratis konference i København.

En ny slags landbrug - Pig City

En ny slags landbrug

Pig City er en ny måde at tænke storlandbrug på. Her sammen-tænkes svineproduktion med tomatgartneri. Grisene sørger for energiproduktionen. Projektet har fredag 7. 10.11 modtaget FDB's innovationspris. Pig City er en ny type storlandbrug, der sammen-tænker globale klimaforan-dringer og lokale miljøproblemer med en bæredygtig fødevare-produktion. Projektet frem-sætter en lang række løsnings-forslag for det industrialiserede storlandbrug, hvad angår miljø, arkitektur, dyrevelfærd og miljøteknologi.



I Pig City kombineres en svineproduktion med et tomatgartneri, idet gartneriet kan udnytte overskydende varme, el, CO2 og næringsstoffer fra grisene. Faktisk går der så meget energi til spilde fra svineproduktionen, at gartneriproduktionen fungerer helt uden at få tilført energi udefra. Der opstår således en synergi mellem de to produktioner – til gavn for både bedriftens nærmiljø, det globale klima og virksomhedens økonomi. Det er første gang FDB uddeler Den Grønne Idépris.

tirsdag den 20. september 2011

Danmark kan tjene milliarder på grønne indkøb

KLIMA. Skatteyderne kan spare penge og dansk erhvervslivs konkurrenceevne kan øges ved flere grønne indkøb. Det konkluderer den grønne tænketank CONCITO i en ny rapport.

”Der er penge i det her. For det første kan vi som skatteydere spare penge ved, at det offentliges indkøbere kigger mere på livstidsomkostninger ved et produkt end på den rene indkøbspris. For det andet er grønne indkøb nok den smarteste måde at støtte erhvervslivet på i en grøn retning – fordi man ikke går ind og prøver at udvælge vindere via tilskud fra politisk side, men simpelthen bare efterspørger de rigtige produkter.”

onsdag den 14. september 2011

Cradle to Cradle - omsæt bæredygtighed til Business

Mød på denne konference helt eksklusivt Michael Braungart - manden bag konceptet Cradle to Cradle. Klik her for konferenceannonceringen.

Erhverv Silkeborg m.fl. står bag denne konference, hvor virksomhedsledere kan finde ud af, hvordan de kan opnå konkurrencefordele med konceptet Cradle to Cradle. På konferencen kan man gå på udstilling mellem 15 Cradle to Cradle certificerede materialetyper og høre spændende oplæg fra virksomheder, der arbejder med konceptet.

Arrangementet er onsdag d. 26. oktober 2011 fra kl. 13.30 - 18.00 i Jysk Musik og Teaterhus, Papirfabrikken, Silkeborg

Tilmelding senest d. 20. oktober 2011 på http://www.erhvervsilkeborg.dk/

Den store omstilling



DEN STORE OMSTILLING
NB! Billetterne til arrangementet er udsolgt. Skriv en mail til ishop@information.dk, hvis du ønsker at komme på ventelisten.
Linket - Den store omstilling - rummer yderligere henvisninger til artikler skrevet af indlægsholderne
 

Mød Jørgen Ørstrøm Møller, Anders Eldrup og Mogens Lykketoft
Mandag d. 3 oktober kl. 19.30 - ca. 21
Engang sad de tungt på dansk økonomisk politik som hhv. departementschefer og finansminister. I dag er de andre steder og gør sig nye, opsigtsvækkende tanker om systemkrisen og rammerne for en ny økonomi.

»Hvordan kan man blive ved at producere og fordele mere, når man lever i en verden af knaphed. Vi må bevæge os ind i byrdefordelingens tidsalder.«
Jørgen Ørstrøm Møller

»Hvad kan vi være bekendt? Hvad vil vi lægge navn til? Vi må prøve at finde ud af, hvordan vi bygger et samfund, der er mere i pagt med naturen, end det vi kommer fra.«
Anders Eldrup

»Den form for vækst, vi er vant til, er ikke langsigtet mulig (...) Vores livsform og vores opfattelse af materiel vækst må nødvendigvis forandres meget, meget grundlæggende.«
Mogens Lykketoft

 Program:
• Velkomst – Jørgen Steen Nielsen, Information
• På vej mod den globale knaphedsøkonomi – professor Jørgen Ørstrøm Møller, tidl. departementschef
• Fornemmelsen for et grønt økonomisk paradigme – adm. direktør Anders Eldrup, tidl. departemetschef
• Det vanskelige opgør med vante forestillinger – fhv. minister Mogens Lykketoft (S), tidl. finansminister
• Samtale om den store omstilling

Konferencen foregår i Fredericia Møblers Showroom, Skt. Annæ Passage, Bredgade 25 F, 1260 København K.
Prisen er 150 kr. inkl. et glas vin. 

tirsdag den 13. september 2011

Konference: Bæredygtige Indkøb, leverandørstyring

Konferencen gennemføres d. 28. september på Hotel Scandic Copenhagen (se også indlæg d. 7. juli på denne side):

Der stilles i dag flere og flere krav til virksomhedernes bæredygtighed i relation til forsyningskæden fra en række forskellige interne og eksterne stakeholders. Dette berører ikke mindst indkøbsfunktionen, hvor der i stigende grad fokuseres på, hvordan man kan og bør arbejde med sine leverandører og deres forhold. DILF inviterer til konferencen Sustainable procurement den 28. september i København, hvor du kan møde virksomheder fra både ind- og udland, der deler ud af deres erfaringer og fortæller om overvejelserne bag blandt andet programmer og andre tiltag i forbindelse med områder som leverandørstyring og -samarbejde, risikostyring og forebyggelse, intern og ekstern compliance og meget mere.

tirsdag den 30. august 2011

Miljø og CSR er en integreret del af Maersk Line's forretning

Artikel brtagt i CSR. Her er et udpluk fra teksten:

CSR generelt kom ret dårligt fra start og havde et dårligt ry i en del år. I starten så det ud, som om det blot handlede om at pensle grøn glasur på ”business as usual”.

I de senere år har man set langt flere eksempler på forretningsdrevet CSR, hvor miljø og social ansvarlighed integreres i forretningsstrategien. Man har for eksempel set flere store detail-kæder i Storbritannien – som fx Tesco og Marks & Spencer – som bygger hele deres brand op om, at her tager man et samfundsansvar og her kan kunderne stole på, at produkterne har lav miljøpåvirkning. Så fanger bordet og så skal der leveres! For ellers bliver kunderne skuffede og går deres vej.

Så er CSR blevet en del af deres forretningsstrategi. Det er positivt, at CSR ikke længere er en separat funktion, men derimod noget, der lever overalt i virksomhederne og tænkes ind i alle funktioner.
Og for Maersk Line betyder det, at vi har en klar forretningsmulighed, når vi kan tilbyde sådanne kunder nogle transportløsninger, som hjælper dem med at nå deres miljømål. Vi kan fx tage ansvar for en del af de miljømål, som de har sagt, de vil nå.

mandag den 29. august 2011

Arkitektur med mening - Green Solution House

Green Solution House på Bornholm skal vise the state of the art, det ypperste inden for grønne løsninger. Men samtidig bliver huset designet til at være i udvikling, så det kontinuerligt kan præsentere de nyeste forbedringer og løsninger inden for området.

Som kilde til innovation og inspiration er det værd at holde et øje på den Bornholmske udvikling.

torsdag den 7. juli 2011

Green Public Procurement in EU - sæt retning for udviklingen

Følg med i hvad der sker politisk i EU indenfor - Grønne offentlige indkøb. Se også video

Green Public Procurement (GPP) is defined in the Communication (COM (2008) 400) “Public procurement for a better environment” as "a process whereby public authorities seek to procure goods, services and works with a reduced environmental impact throughout their life cycle when compared to goods, services and works with the same primary function that would otherwise be procured.”
GPP is a voluntary instrument, which means that individual Member States and public authorities can determine the extent to which they implement it.
Public authorities are major consumers in Europe: they spend approximately 2 trillion euros annually, equivalent to some 17% of the EU’s gross domestic product. By using their purchasing power to choose goods and services with lower impacts on the environment, they can make an important contribution to sustainable consumption and production.
Green purchasing is also about influencing the market. By promoting and using GPP, public authorities can provide industry with real incentives for developing green technologies and products. In some sectors, public purchasers command a large share of the market (e.g. public transport and construction, health services and education) and so their decisions have considerable impact.

mandag den 4. juli 2011

Kinas monopol på de sjældne jordarter brudt?

Det ser ud som om, at der i internationalt farvand er fundet forekomster af de såkaldte sjældne jordarter, der indeholder nogle af de vigtige ingredienser vi bl.a. bruger i mobiltelefoner, fladskærme, solceller m.m. Giver det en ny åbning for grøn bæredygtighed?

søndag den 3. juli 2011

Vækstforum for Region MIdtjylland søger operatør

Den midtjyske erhvervsudviklingsstrategi skal danne rammen om indsatser, der sikrer at regionen er i stand til at imødegå kommende udfordringer og udnytte og opdyrke nye muligheder på de globale markeder. Bl.a. ønsker vækstforum bæredygtig vækst med fokus på ansvarlig ressourceudnyttelse. 

Som et led i realiseringen af denne strategi godkendte Vækstforum den 8. Juni 2011 projektet ”Cradle to Cradle som for forretningsudvikling” og søger nu efter en operatør til at stå for udvikling og drift af projektet med start fra 2012.

Målet med en regional operatør for det regionale projekt ”Cradle to Cradle som forretningsudvikling” er at styrke smv’ernes innovation og vækst gennem strategisk fokus på at anvende Cradle to Cradle som konkurrenceforbedrende forretningsmodel.
Ansøgningsfristen er d. 22. August 2011.

Læs mere om operatørannoncering for ”Cradle to Cradle som forretningsudvikling”

Nye måder at tænke indpakning på - lad svampene arbejde for os



Common packaging materials, such as EPS, EPP, and EPE, are made from oil or natural gas - products that are not ecologically or economically sustainable. EcoCradle™ was developed to compete with these materials while protecting the environment, and your product, at a competitive cost.


Er Ecocradle et bæredygtigt alternativ til den slags materiale vi normalt bruger - f.eks. flamingo? Materialet skulle være hundrede procent biologisk nedbrydeligt og kan bl.a. laves af overskudsmaterialer fra landbrugsproduktion, som eksempelvis skaller fra bomuldsfrø - hvilke overskudsmaterialer er relevante at bruge i en dansk sammenhæng? 

onsdag den 29. juni 2011

Projekt Bæredygtig Forretning


En gruppe lokale aktører i Herning har iværksat Projekt Bæredygtig Forretning for at sætte gang i grøn vækst for virksomheder og gøre viden og metoder for arbejde med bæredygtighed (herunder vugge-til-vugge) synlig, tilgængelig og praktisk anvendelig.

Gennem samarbejde mellem private og offentlige aktører skal projektet udbrede virksomhedernes indsigt i metoder og værktøjer ved,

  • at arbejde for at flere virksomheder involverer sig i bæredygtig forretning via udviklingsprojekter og erfaringsopsamling
  • at bistå med ekspertrådgivning og virksomhedsnetværk på udvalgte materialeområder
  • at generere rapporter og analyser baseret på ny viden indenfor relevante udviklingsområder
  • at formidle resultater, viden og erfaringer indenfor bæredygtig forretning målrettet den enkelte virksomheds behov og muligheder
Læs mere i projektbeskrivelsen for Projekt Bæredygtig Forretning, eller kontakt projektleder, Trine Bjørn Olsen, på e: ngoto@herning.dk / t: 96268158 for yderligere information.

torsdag den 23. juni 2011

Ny bog om Cradle to Cradle - til undervising

En ny bog om Cradle to Cradle er skabt. Titlen er "Inspired by Cradle to Cradle". C2C practice in Education. Findes som pdf her. 1. læresætning: Væk med skyld og skam ...

onsdag den 22. juni 2011

Cradle to Cradle initiativ godkendt af Væsktforum i Region Midtjylland

Virksomheder får hjælp til grønt tigerspring.
Der er forretningspotentiale og fremtidssikring i at indføre principperne fra Cradle to Cradle (C2C) i de Midtjyske virksomheder. Derfor vil Vækstforum for Region Midtjylland slå et slag for C2C, der retter sig mod små og mellemstore virksomehder, samt mod kommunerne som indkøbere af bæredygtige løsninger.
(uddrag af pressemeddelelse). Se endvidere bjælken i højre side, hvor der er link til dagsordenspunkt og projektbeskrivelse.

torsdag den 16. juni 2011

Forbrugeren kan gøre en forskel

Consumer Pull. Se video og appel. Listen to Michael Volkema of Herman Miller talk about consumers demanding products that do no harm.

tirsdag den 14. juni 2011

Morgendagens forretning - Vugge til Vugge som driver for innovation

Omkring 70 repræsentanter fra danske virksomheder og den offentlige sektor mødte mandag den 6. juni op til konferencen: Morgendagens Forretning – vugge-til-vugge som driver for innovation.

Idéen med konferencen var at inspirere virksomheder til at tænke innovation og bæredygtighed ind i deres forretningsplan, så de kan klare konkurrencen på det globale marked og samtidig sikre arbejdspladser, vækst og velstand i Danmark.


Se oplæggene:

Hvad skal Danmark leve af i fremtiden? af Jørgen Rosted, fhv. direktør i FORA
Fra 0 til +1 – Vugge til Vugge som forretningsdriver af Jasper Steinhausen, Sustainable Business Developer i COWI
Bæredygtighed i morgendagens markedsføring af Kristian Eiberg, kommunikationsrådgiver og partner i RelationsPeople
Bæredygtighed som strategisk forretningselement i praksis af Søren Stig, Senior Director og Head of Sustainability i Mærsk Line
(Plancher fra Workshop 1)

Ved at følge linket i hovedoverskriften kommer du til Miljøministeriets side.

torsdag den 9. juni 2011

Eu's miljøkommissær nævner Vugge til vugge i sin afsluttende tale ved green week

Potočnik's afsluttende tale ved green week 
Lidt om cradle to cradle også, her et par klip fra hans tale i fredags 
Using waste as a resource is another example. The worst options to deal with
waste– like land filling – are still too cheap. Many of you wanted economic
instruments to encourage more waste prevention and recycling, or adapted EU
financing, to stimulate it. And we heard about the 'cradle to cradle' approach, which
takes the use of waste as a resource to an entirely new level. 
Subsides and taxation systems will need to be looked at in detail. Resource efficient
companies – underpinned by new and green innovative business models - need to
be encouraged and rewarded, not hampered. And industries need to be able to talk
to each other, for example to ensure that one company's waste becomes another's
resource. 
There are many innovative business models out there that found a way to
use resources efficiently and minimise impacts on the environment – and make
money too. Industrial symbiosis, product service systems and cradle-to-cradle need
to become widespread. 
We also need to help companies to analyse and improve their environmental
footprints. Not just a few interested companies, but most of them. These things will
have to become standard practice by 2020. 

tirsdag den 7. juni 2011

Vugge til vugge er fremtidens forretning

Vugge til vugge er fremtidens forretning

3. juni 2011
Det er et faktum, at jordens ressourcer forsvinder hurtigere i dag end nogensinde tidligere. Derfor har genanvendelse aldrig været vigtigere. Vugge til vugge principperne handler om at designe produkter, så hver enkelt del i produktet kan genanvendes til nye produkter. Vugge til vugge principperne kan både bidrage til at mindske presset på jordens knappe ressourcelager, og til at virksomhederne kan minimere sine produktionsomkostninger. For at fremme den bæredygtige produktionsform inviterer Miljøministeriet i samarbejde med FORCE Technology og COWI til en konference den 6. juni.

Vugge til vugge kan hurtigt komme til at virke som luftige tanker, der er svære at omsætte i den virkelige verden. Men tankegangen i vugge til vugge præsenterer en mulighed for at forbedre danske virksomheders markedsposition. Derfor er det vigtigt, at vi sammen sikrer, at danske virksomheder får de bedste vækstbetingelser på området. Det kan vi gøre på konferencen, siger miljøminister Karen Ellemann, der også taler på konferencen.

Vugge til vugge er forholdsvis ubetrådt land herhjemme, og få virksomheder har implementeret det i deres forretningsstrategi. En af de virksomheder der har fået øjnene op for mulighederne er Mærsk Line. Virksomheden er i gang med at bygge 10 nye containerskibe, der er bygget efter de grundlæggende ideer i vugge til vugge. Det vil med andre ord sige, at næsten hver en bolt og hver en skrue i de 60.000 tons tunge skibe kan bruges igen til produktion af nye skibe. Søren Stig, Senior Director & Head of Sustainability, Mærsk Line, holder den afsluttende tale på konferencen. Tilmelding til konference http://www.conferencemanager.dk/morgendagensforretning


onsdag den 11. maj 2011

Konference - Fremtidens industrialiserede bæredygtige byggeri og byudvikling

D. 7. og 8. juni 2011 hos Design City Kolding

Denne konference har fokus på bæredygtige byer og bygninger, og hvordan Danmark kan skabe fremtidens bæredygtige eksporteventyr.
Der præsenteres internationale eksempler på bæredygtige byer og bygninger og konkrete cradle-to-cradle-systemløsninger.

Konference - Morgendagens forretning - vugge til vugge som driver for innovation

6. JUNI 2011 KL. 9-16 MOGENS DAHL KONCERTSAL
SNORRESGADE 22
2300 KØBENHAVN S


I et samarbejde mellem COWI, Force og Miljøstyrelsen

Savner du inspiration til innovation?
Savner du idéer til at omsætte bæredygtighed til business?
Savner du praktiske løsningsforslag til realisering af vugge-til-vugge?

Signalerne er efterhånden tydelige – danske virksomheder har brug for at øge innovationskraften, så de kan klare konkurrencen på det globale marked og sikre arbejdspladser og vækst i Danmark.
Men hvordan booster man innovationsniveauet? Hvordan omsætter man bæredygtighed til værdi og større markedsandele? Visionen vugge-til-vugge tilbyder en interessant platform, hvorfra man med udgangspunkt i bæredygtighed kan udvikle nye innovative løsninger.
På konferencen bringer vi visionen ned på jorden. Du bliver klogere på, hvilke udfordringer man kan forvente at støde på, når man forsøger at operationalisere visionen og omsætte bæredygtighed til forretningsudvikling.

The Story of Stuff

Se denne video, der sætter vores måde at producere på og vores vækstforståelser i perpspektiv.

From its extraction through sale, use and disposal, all the stuff in our lives affects communities at home and abroad, yet most of this is hidden from view. The Story of Stuff is a 20-minute, fast-paced, fact-filled look at the underside of our production and consumption patterns. The Story of Stuff exposes the connections between a huge number of environmental and social issues, and calls us together to create a more sustainable and just world. It'll teach you something, it'll make you laugh, and it just may change the way you look at all the stuff in your life forever. http://storyofstuff.org
... 

mandag den 11. april 2011

Eksperter klar med viden om og hjælp indenfor bæredygtige materialer

Material ConneXion er en globalt rådgivningsfirma indenfor materialer og et bibliotek over innovative og bæredygtige materialer.
Material ConneXion is the leading global platform for material solutions and innovations. Built on the belief that Every Idea has a Material Solution™, we are the trusted advisor for Fortune 500's, smaller forward-thinking companies, and government agencies seeking a creative or competitive edge through strategic material selections. With offices in New York, Bangkok, Cologne, Daegu and Milan, Material ConneXion's international network of material specialists provide a global, cross-industry perspective on materials, sustainable alternatives, and their potential uses.Material ConneXion is the leading global platform for material solutions and innovations. Built on the belief that Every Idea has a Material Solution™, we are the trusted advisor for Fortune 500's, smaller forward-thinking companies, and government agencies seeking a creative or competitive edge through strategic material selections. With offices in New York, Bangkok, Cologne, Daegu and Milan, Material ConneXion's international network of material specialists provide a global, cross-industry perspective on materials, sustainable alternatives, and their potential uses.

Material ConneXion is made up of an international team of multidisciplinary experts that bridge the gap between science and design to create practical manufacturing solutions.

Material ConneXion’s team includes Ph.D. material scientists and material specialists with cross industry work experience at Fortune 500s and national laboratories:

Aerospace
Apparel/athletic shoes
Architectural interiors
Automotive
Branding
Building and construction
Chemical engineering
Chemicals/plastics
Consumer electronics
Consumer Insight
Consumer products
Durable goods
Fiber optic


Furniture (Contract and Residential)
Industrial Design
Interior Design
Interior Fittings and Hardware
Materials Science
Marketing
Military
Packaging
Personal Care
Retail
Sporting Goods
Textiles
Toys


Widely regarded as an authority on materials, we are often invited to contribute to publications or speak about materials innovation, the strategic value of materials, and sustainable material solutions, among other topics.

tirsdag den 29. marts 2011

Kommuner og virksomheder skal arbejde sammen om byfornyelse - og C2C?

Ny rapport fastslår, at kommuner skal satse på reelt samarbejde med virksomheder i byfornyelsesprojekter.Gad vide om satsningen kan udvides til at bygge og forny efter principperne i Cradle to Cradle, med kommunerne som den proaktive offentlige rekvirent, der sætter nye standarder for "Intelligent offentlig efterspørgsel og offenligt privat innovationssamarbejde"?


Se også artiklen: "Ældre dyrker grønt og får livsglæde på taget", eller artiklen: "Arkitekturens evne til at fremme aktivitet" . Den sidste artikel stiller bl.a. spørgsmål som:

Kan vi gennem arkitekturen få såvel børn, unge og den ældre generation til at være mere fysisk aktive? Hvis vi forstår at bruge byens rumlige kvaliteter, er vi også i stand til at aktivere og motivere byens borgere i byrummet? Spørgsmålet er hvordan vores byrum skal se ud, så vi bliver fristet til at være aktive og helst på tværs af alder og målgrupper?

Artiklerne er på hjemmesiden "Bæredygtige byer", der rummer fortællinger om de mange måder, vi kan indrette os på. Linket er også i linksamlingen i højre side af bloggen.

Mangel på 14 kritiske råmaetrialer truer den europæiske industri

En lang række højteknologiske produkter kræver sjældne råmaterialer, som kun udvindes i få lande. En arbejdsgruppe under EU råber vagt i gevær. Se endvidere rapporten  "Critical Raw Materials for the EU", der også kan findes som link i denne blogs linksamling i højre side.

onsdag den 23. marts 2011

Ecellent Systems - Cradle to Cradle produkt uden at vide det?

Uddrag af virksomhedens miljøpolitik:
De råvarer og farvestoffer, vi bruger i vort rampesystem, er fødevaregodkendte og totalt giftfrie. Se test fra Teknologisk Institut.

Udover at være giftfri, kan PELD og PEHD også regenereres 100% og derefter genbruges til andre emner.
Der fremkommer således ikke spild fra vor produktion, da fejlproduktioner og afkortede emner, som montørerne har med hjem efter montage, alt sammen sendes til regenerering for genbrug.

For at bevare et grønt miljø, tilbyder Excellent Systems, at alle kommunerne kan fremsende nedslidte, ødelagte rester af ramper eller fliser til os. Vi påtager os at fremsende disse til regenerering.
Denne service er uden beregning for kommunerne. Dog skal den enkelte afsender betale fragten frem til os. Kommunerne kan også vælge at sende disse dele med vore egne montørbiler, når de er ude på opgaver for jer ganske gratis.

tirsdag den 22. marts 2011

Vidensbase for bæredygtige bygge materialer


Keep It Sustainable Stupid (KISS) Materials er en socialøkonomisk virksomhed som har til formål at fremme bæredygtigt byggeri ved at synliggøre hvilke materialer og produkter er tilgængelige, og oplyse brugere i alle relevante aspekter af bæredygtigt byggeri (som fx private personer, tegnerstuer, entreprenør virksomheder og alle andre der gerne vil høre om det).

Vi er startet på en rejse, hvor vi er i gang med at indsamle al den viden og information vi kan finde om bæredygtige byggematerialer, så det kan blive nemt for dig at bygge lidt “grønnere” og finde relevante produkter og materialer til de forskellige certificeringsordninger.

torsdag den 17. marts 2011

Apple går ind i genbrugsbranchen

Apples politik i forhold til at beskytte miljøet går ud på at finde den mest effektive måde at genbruge elektronisk udstyr i slutningen af dets levetid, herunder computere og skærme fra alle producenter. ... og her er et uddrag af "Historien om Appels miljøpåvirkning"
Ingen brug af skadelige stoffer.
Design af mere miljøvenlige produkter kræver overvejelser om, hvordan de materialer, der bruges til fremstillingen, påvirker miljøet. Fra glasset, plasten og metallet i vores produkter til papiret og toneren, der bruges til emballagen, er det vores mål fortsat at gå i forreste række, når det gælder om at reducere eller helt fjerne stoffer, der er skadelige for miljøet.

... gad vide hvad der sker med al skrottet? - se også elretur.dk 

tirsdag den 15. marts 2011

C2C produkt på 400 meters længde, 59 meter i bredden og dobbelt så højt som rundetårn

Jacob Sterling, bæredygtighedschef i Mærsk Line uddyber og perspektiverer her Mærsk's beslutninger om at gå aktivt ind i Cradle to Cradle forretningsmodellen, som også vurderes at ville presse branchen og sætte nye standarder som også leverandører skal følge.
Jacob Sterling udtaler sig i Information, at "Vi vil være dem, der gør mest for miljøet", en udtalelse, der forpligter. Sterling er fascineret af effekten, når kæmpekoncerner som Wal Mart rykker på miljøområdet. "De er så store, at det nærmer sig de facto-lovgivning, når de sætter standarder, som også deres leverandører skal følge".

Skal et offentligt erhvervsfremmesystem ikke forholde sig til den slags udviklinger, og 'geare' smv'er til at denne udviklingsretning sansynligvis tiltager i styrke?

torsdag den 3. marts 2011

Fremtidens hospital efter Cradle to Cradle principper?

– international debatkonference om fremtidens patientforløb og drift af superhospitaler 10.-12. maj 2011.

Konferencen sætter fokus på, hvad der egentlig skal til for at bygge fremtidens hospitaler. 

Førende danske og internationale eksperter vil give deres bud på fremtidens patientforløb og på hensigtsmæssig drift af de nye store hospitaler. Søren Lyngsgaard fra Vugge til Vugge/EPEA Kopenhagen bidrager i den forbindelse med et indlæg om energirigtige løsninger med cradle to cradle-tankegangen som udgangspunkt.

Konferencen afholdes af Nohr-Con og forløber d. 10.-12. maj i København. Programmet findes på deres hjemmeside, hvor man også kan tilmelde sig.

Se også UCSF Medical Center at Mission Bay, designet og under opførelse efter Cradle to Cradle principper

I linket kan du bl.a. læse:
 
The most extraordinary opportunity in its history now stands before UCSF Medical Center: to build a children’s, women’s specialty and cancer hospital complex at UCSF Mission Bay that will define the future of human health care.


An integral part of this endeavor will be to fulfill UCSF Medical Center’s vision for the sustainability and green design of the new hospitals – a vision that entails the creation of a healthful environment both within these buildings for the healing of patients and the well-being of visitors and staff, as well as outside of the buildings for the health of our local and global communities. The project targets LEED gold certification.

In developing a new hospital complex at Mission Bay, UCSF seeks to innovate and maximize sustainable and eco-effective design and operations within the project funding available and in accordance with the University of California Policy on Sustainable Practices. We hope to attract philanthropic support and grant funding to help implement creative, eco-effective features.


Healthy Materials

Today’s best intelligence regarding sustainable interior design will be applied in all patient rooms, including incorporation of “cradle-to-cradle” materials screening and selection to promote human and ecological health. (“Cradle-to-cradle” refers to the practice of using materials that can be perpetually circulated and reused, rather than disposed of.)
The medical center design team is leading the way in healthy materials research by completing an intelligent materials assessment. This assessment, based on specialized research that focuses on the chemical toxicity of certain materials, has never before been done in a hospital or in any project of this scale. The resulting selection criteria for patient-area interior finishes, for example, should result in the elimination of known toxins.

The Cost of going Green
At its best, the process of designing sustainable, healthy buildings involves the integration and optimization of many aspects of building design: creative programming, careful clustering of uses, appropriate site selection, orientation for solar and wind access, quality envelope design, intelligent systems selection, attention to detail, and selection of materials. Many of these aspects have been incorporated into the hospital design with no additional cost premium because of early planning and the establishment of performance goals at the beginning of the design process.

tirsdag den 1. marts 2011

Indeklimaet - er det vores store udfordring?

Indeklimaet er værst i børneværelserne, lyder det fra DTU. Se flere notater på indeklima her

Forskerne trækker det gule kort i forhold til især børneværelserne: »Hvad er det, et forældrepar typisk gør, når der er en lille ny på vej? Man indretter et værelse efter alle kunstens regler. Man ønsker, at barnet skal have det dejligt på sit værelse, og derfor bliver der malet, for barnet skal rykke ind. Der kommer nye møbler ind i rummet, og andet indbo oveni, og samlet set bliver værelset fyldt med nyindkøbte produkter og indbo,  der  afgiver  forholdsmæssigt store mængder stoffer til luften,«  siger Geo Clausen, der er lektor ved DTU Bygs Center for Indeklima og Energi til dtu.dk. Set i: Information, mandag d. 28. Februar 2011

Se også Politikken.dk 2011




fredag den 25. februar 2011

Hvad gør vækstforum og innovationsagenterne allerede i dag for virksomhederne?

Klik her for at se oplæg om initiativer i regi af Vækstforum beskrevet og fortalt af Mette Vest Vilsbøll fra Regional Udvikling i Region Midtjylland. Dato d. 24. februar 2011/ møde 2.



Klik her for at se oplæg om ydelser i regi af innovationsagenterne ved Hans Henrik Bruhn, Teknologisk Institut

torsdag den 24. februar 2011

Kurt Needergaards indlæg d. 24.02.11 om Gabriels arbejde med Cradle to Cradle

I oplægget beskrives Gabriels vej frem til at blive C2C certificeret. Oplægget slutter med svar på tre spørgsmål?

1) Hvad skal der til for at lykkes med Cradle to Cradle på de interne linjer i virksomheden?
2) Hvad skal der til for at lykkes med Cradle to Cradle fra leverandører til kunder og aftagere?
3) Hvad kan det offentlige bidrage med i forhold til C2C?



Svarerne på spørgsmål tegner sig på denne måde:

 Nr. 1: C2C på de interne linjer i virksomheden
  • En klar og 100% implementeret strategi for bæredygtig udvikling
  • Effektiv miljøledelse f.eks. med udgangspunkt i ISO 14001
  • Virksomheden skal kunne dokumentere miljøegenskaber i produkter f.eks. i forhold til anerkendte produktmærkninger som ”EU Blomsten”, ”Økotex” og/eller livscyklusanalyse
  • Skal kunne frembringe C2C produkter/ydelser
  • Sikre nødvendige viden projektgruppe og hos vigtigste beslutningstagere om C2C og opbyg denne i hele organisationen
  • Find et godt projekt, som motiverer alle i forsyningskæden. F.eks. er anvendes Gabriels første C2C møbelstof på Ahrends nye C2C kontorstol

 Nr. 2: C2C i samarbejdet mellem leverandører og kunder
  •  Dokumentation/tro på, at efterspørgsel på bæredygtige produkter/ydelser hos aftagere kan sikre merværdi for alle i forsyningskæden pr. enhed og ved øget afsætning
  •  Skab forståelse for, at C2C kan sikre fremtidige forsyninger af råvare/ydelser og medvirke til kostprisreduktioner
  • Intensiv markedsføring af C2C produkter/ydelser, som understøtter kundernes forretning. Fokuser også på de mest bæredygtige produkter med det samme, også selvom C2C certificeringen først kommer senere. Vi må handle nu
  • Skab tæt, åben og direkte samarbejde med MBDC og andre organisationer med kompetencer inden for bæredygtighed
  • Effektivt og tillidsfuldt leverandørsamarbejde, hvor alle leverer de nødvendige data og indsatser og kan beskytte forretningshemmeligheder. Husk CSR arbejdet
  • Alle i kæden skal på sigt kunne frembringe C2C produkter/ydelser og dokumenterer dette gennem certificering. Skab synergi med andre metoder som f.eks. blomsten
  • Skab forståelse for en langsigtet indsats er nødvendig, og at der er vilje til at gennemføre nødvendige forandringer i processer og produkter/ydelser
 Nr. 3: C2C og det offentliges initiativer
  • Stil krav til leverandører om at dokumentere, deres produkter/ydelsers bæredygtige. F.eks. at de let kan demonteres af hensyn til genanvendelse (fortolk lovgivning og stil alle lovlige krav)
  • Stil krav så den bedste 3. del kan være med. Dette sikrer nødvendige konkurrence og er på linje med gældende grænser i ”grøn markedsføring”
  • Stil krav og aftale med leverandører, at de tager udtjente produkter retur (de bliver glade for det på lang sigt)
  • Skab viden i samfundet om bæredygtig udvikling og adfærd gennem kampagner og målretter uddannelse
  • Medvirke gennem krav og tilbud til, at nuværende affaldssortering bliver til effektive tekniske systemer, hvor tidligere affald bliver til råvarer med høj markedsværdi
  • Gennemfør pilotprojekter og tilbyd støtte til de virksomheder, som har behov for motivation og starthjælp
  • Sikre, at alle løsninger er eller bliver konkurrencedygtige uden offentlige støtte
  • Fokuser på ”sagen” – vi må alle indstille os på forandringer


onsdag den 23. februar 2011

Cradle to Cradle Passport - Maersk Line

"This is about eliminating waste. We are not only investing millions of dollars in buying ships, we are also investing millions of dollars in tonnes of materials, some of which are limited resources. If we can define and locate all the materials, if greatly improves their value and reusability for future vessels, containers and more,” says Jacob Sterling, Head of Climate and Environment in Maersk Line