onsdag den 1. februar 2012

Græd ikke over knust glas

Selvom bilruden er smadret, har den stadig værdi. Industrivirksomheden Shark Solutions kan nemlig genbruge det efterspurgte stof PVB, som bruges til at laminere glas.

PVB er et olieprodukt, der bruges som lim til at styrke eller sammenbinde materialer i for eksempel maling, printerblæk, tæpper og solpaneler. Størstedelen af verdens samlede produktion af PVB bliver dog brugt til at laminere glas i bilruder.
Når en bilrude ender sin produktlevetid på grund af eksempelvis stenslag eller skrotning, ender den normalt på lossepladsen, og hverken PVB eller glas bliver genbrugt.
PVB er ikke billigt, og dertil kommer, at den globale efterspørgsel på stoffet er stigende. I dag er der kun fire virksomheder på verdensplan, som producerer PVB, og genanvendelse af PVB har store miljømæssige og økonomiske perspektiver.
Genbrug til en tredjedel af prisen
Shark Solutions har udviklet en maskine, der kan udskille og genbruge PVB fra lamineret glas. Den udskilte PVB er af lige så høj kvalitet som den ny. Og da Shark Solutions kan bruge smadrede bilruder i fremstillingen, koster genbrugs-PVB kun en tredjedel af, hvad ny PVB koster.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar